1:   Which of the following ion enters the nerve cell when inhibitory neurotransmitter binds with that cell?
Options:
  1. Sodium ion
  2. Chloride ion
  3. Calcium ion
  4. Potassium ion

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which of the following ion helps in mobilization of neurotransmitter?
Options:
  1. Sodium ion
  2. Chloride ion
  3. Calcium ion
  4. Potassium ion

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The value of threshold potential of a cell is:
Options:
  1. -70 mv
  2. -60mv
  3. -50mv
  4. -40mv

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Action potential of a cell is:
Options:
  1. -60mv
  2. -30mv
  3. +30 to +50 mv
  4. +70 to +80 mv

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Resting membrane potential of a cell is:
Options:
  1. +30mv
  2. -30mv
  3. +70mv
  4. -70mv

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following ion is more inside cell membrane?
Options:
  1. Sodium ion
  2. Chloride ion
  3. Potassium ion
  4. None of above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Iodine is necessary for the synthesis of which of the following hormones
Options:
  1. Insulin
  2. Thyroxine
  3. Adrenaline
  4. Auxin

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The endocrine gland in which both exocrine and endocrine parts are present
Options:
  1. Pancreas
  2. Thyroid
  3. Adrenal
  4. Pituitary

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The anti-inflammatory and pain-relieving effects of ibuprofen are due to
Options:
  1. inhibition of the synthesis of the local regulator prostaglandin.
  2. inhibition of the release of NO by pain-sensing neurons and blood vessels.
  3. stimulation of the release of glucocorticoids by the adrenal cortex.
  4. activation of pain-reducing centers of the hypothalamus.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following statements is not accurate ?
Options:
  1. Not all hormones are secreted by endocrine glands.
  2. Hormones are transported through the circulatory system to their destinations.
  3. Target cells have specific hormone receptors.
  4. Steroid hormones often function as neurotransmitters

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





To each there comes in their lifetime a special moment when they are figuratively tapped on the shoulder and offered the chance to do a very special thing, unique to them and fitted to their talents. What a tragedy if that moment finds them unprepared or unqualified for that which could have been their finest hour.
-Winston Churchill