1:   Stop codon UAA is called as-----
Options:
  1. Ochre
  2. Opal
  3. Amber
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Non-sense codons are also called as-----
Options:
  1. stop codons
  2. coding codons
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Credit of disclosing genetic code goes to------
Options:
  1. Nirenberg
  2. Matthaei
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   How many codons codes for amino acid?
Options:
  1. 69
  2. 60
  3. 61
  4. 63

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Codons are unambiguous means
Options:
  1. more than one codons
  2. only one codon
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Point mutation is the exchange of
Options:
  1. nucleotide base pairs
  2. codons
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A gene that takes part in synthesis of polypeptide is---------
Options:
  1. regulator gene
  2. structural gene
  3. operator gene
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Splicing takes place in
Options:
  1. prokaryotes
  2. eukaryotes
  3. both of the above
  4. plants

Answer: Option 2

Explanation:

Splicing takes place in eukaryotes because introns are found only in case of eukaryotes.Before processing,exons need to be removed out.This process is called splicing Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Telomerase works at the--------
Options:
  1. end of eukaryotic chromosome
  2. end of prokaryotic chromosome
  3. middle of eukaryotic chromosome
  4. start pont of prokaryotic chromosome

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Heavy DNA can be differentiated from normal DNA by which centrifugation technique?
Options:
  1. AgCl density gradient
  2. CsCl density gradient
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





It's true, I can't make you love me. But I can refuse to let you out of your cage.
-Jarod Kintz This Book is Not for Sale