1:   If father is colour blind and mother is carrier for colour blindness,the probability of the child being colour blind is -----
Options:
  1. 25%
  2. 100%
  3. 50%
  4. 0%

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   How many types of gametes can be produced by a diploid organism who is heterozygous for 4 loci?
Options:
  1. 4
  2. 8
  3. 32
  4. 16

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Name the one which will not result in variations among siblings?
Options:
  1. crossing over
  2. mutation
  3. linkage
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   ZZ/ZW type of sex determination is seen in -------
Options:
  1. platypus
  2. snail
  3. peacock
  4. cockroach

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A couple has 7 daughters.What is the possibility of their having a girl next time?
Options:
  1. 10%
  2. 90%
  3. 50%
  4. 20%

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   If A= normal allele ,a=albino allele,then chances of this couple's fifth child being an albino?
Options:
  1. 1 in 1
  2. 1 in 2
  3. 1 in 4
  4. all of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following trait is controlled by dominant autosomal genes?
Options:
  1. PTC(phenylthiocarbamide)tasting
  2. Polydactility
  3. Hungtington's chorea
  4. all of the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Failure of segregation of chromtids during cell division results in the gain or loss of chromosomes,called as ------
Options:
  1. euploidy
  2. monoploidy
  3. aneuploidy
  4. polyploidy

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Exposure of X-rays enhances the frequency of --------
Options:
  1. linkage
  2. pairing of chromosome
  3. segregation
  4. crossing over

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Gene for colour blindness is present on -------
Options:
  1. Y-chromosome
  2. X-chromosome
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





You will find, that when you have someone to love, that the face is less important than the brain, and the body is less important than the heart.
-Adrian Tan