1:   A genetically manipulated organism containing in its genome one or more inserted gene of another species is called
Options:
  1. Transposom
  2. Gene expression
  3. Transgenic organism
  4. Retroposons

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The body features are
Options:
  1. Phenotype
  2. Genotype
  3. Contorlled by Environment
  4. Sex of individual

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Ratio 9 : 3 : 3 : 1 is due to
Options:
  1. Duplicate gene
  2. Dihybrid cross
  3. Monohybrid cross
  4. Lethal genes

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The correct statement is
Options:
  1. Plasmids are extracellular genetic material which cannot replicate freely
  2. Plasmids can replicate only by getting integrated with main genetic material
  3. If planids are removed from bacterial cell, they will die due to cessation of all the metabolic activities
  4. Plasmids do not affect necessary biological activities of bacterial cell

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Nucleotides are building blocks of nucleic acid, rock nucleotide is a composite molecule formed by
Options:
  1. Base - sugar - phosphate
  2. Base - sugar - OH
  3. ( Base - sugar - phosphate) -n
  4. Sugar phosphate

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Find the correct combination that can form a nucleotide of RNA
Options:
  1. Adenine +deoxyribose +phosphate
  2. Uracil + ribose + phosphate
  3. Thymine + ribose + phosphate
  4. Guonine + deoxyribose + phosphate

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   If a cross is made between AA and aa the nature of F1 progeny will be
Options:
  1. Genotypically aa , phenotypically A
  2. Genotypically AA, phenotypically a
  3. Genotypically Aa, phenotypically A
  4. Genotypically Aa, phenotypically a

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Leptotene chromosomes have
Options:
  1. Two chromatids
  2. One chromatid
  3. Four chromatids
  4. No chromatid

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   DNA is an acidic substance present in nucleus was first identified by whom?
Options:
  1. Friedrich meischer
  2. James Watson
  3. Rosalind franklin
  4. Francis crick

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   In which year James Watson and Francis crick propose a model for DNA molecule ?
Options:
  1. 1950
  2. 1953
  3. 1960
  4. 1973

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Going back to something is harder than you think.
-Mitch Albom For One More Day