1:   FSH acts on which cells of testes?
Options:
  1. Sertoli cells
  2. Leydig cells
  3. Both of above
  4. None of above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which of the following hormone stimulate lactation in female?
Options:
  1. FSH
  2. Prolactin
  3. Leutinizing hormone
  4. All of above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Oxytocin and vadopressin hormones are synthesized in :
Options:
  1. Hypothalamus
  2. Anterior pituitary
  3. Posterior pituitary
  4. Intermediate lobe of pituitary gland

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following nerve passes through cavernus sinus?
Options:
  1. Trochlear nerve
  2. Abduscent nerve
  3. Occulomotor nerve
  4. All of above

Answer: Option 4

Explanation:

Internal carotid artery and maxillary and opthalmic division of trigeminal nerve also passes through cavernus sinus. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following structure is present above the pituitary gland?
Options:
  1. Sella turcica
  2. Optic chiasma
  3. Cavernous sinus
  4. Sphenoid sinus

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Prolactin release from anterior pituitary is inhibited by:
Options:
  1. Somatostatin
  2. Hypothalamic dopamine
  3. Neurotensin
  4. All of above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   How many types of cells can be differentiated in anterior pituitary?
Options:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: Option 4

Explanation:

The cells are somatotropes, corticotropes, gonadotropes, thyrotropes and lactotropes. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which lobe of pituitary gland is avascular and almost absent in humans?
Options:
  1. Anterior lobe
  2. Intermediate lobe
  3. Posterior lobe
  4. None of above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following artery supply pituitary gland?
Options:
  1. Superior and inferior hypophyseal artery
  2. Infundibular artery
  3. Prechiasmal artery
  4. All of above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which lobe of pituitary gland secrets melanocyte stimulating hormone?
Options:
  1. Anterior lobe
  2. Intermediate lobe
  3. Posterior lobe
  4. Anterior and intermediate lobes

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Dead my old fine hopesAnd dry my dreaming but still...Iris, blue each spring
-Shushiki Japanese Haiku