1:   Which is the only part of CNS that can be visualised non-invasively?
Options:
  1. Medulla oblongata
  2. Retina
  3. Cerebrum
  4. None of above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The another name of lacis cells situated in the angle created by the entrance and exit of the afferent and efferent arterioles of each glomerulus is:
Options:
  1. Polkissen cell
  2. Goormaghtigh's cell
  3. Pseudo-Meissenerian cell
  4. All of above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which of the following structure form juxtaglomerular apparatus?
Options:
  1. Macula densa
  2. Juxtaglomerular cells
  3. Lacis cells
  4. All of above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following structure in nephron of kidney is also known as pars recta?
Options:
  1. Glomerulus
  2. Bowman's capsule
  3. Loop of henle
  4. Proximal convoluted tubule

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The total length of all renal tubules in human is:
Options:
  1. 65 mm
  2. 65 cm
  3. 65 metres
  4. 65 km

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The length of a renal tubule in human is about:
Options:
  1. 1 cm
  2. 2 cm
  3. 3 cm
  4. 4 cm

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The glomerular blood pressure of nephrons of kidney is much higher than the capillary bed elsewhere in body and it is:
Options:
  1. 70 mm Hg
  2. 120 mm Hg
  3. 150 mm Hg
  4. 200 mm Hg

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Each nephron of kidney starts with a tuft of 6 to 8 renal blood capillaries invaginated into the end of a tubule. This structure is named as:
Options:
  1. Glomerulus
  2. Bowman's capsule
  3. Loop of henle
  4. None of above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The thin segmented part of nephrons of kidney is called:
Options:
  1. Renal corpuscle
  2. Proximal convoluted tubule
  3. Distal convoluted tubule
  4. Loop of Henle

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   How many nephrons are present in each human kidney?
Options:
  1. One million
  2. 10 millions
  3. 50 millions
  4. 100 millions

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

More Zoology Questions on :




Download StudyAlways app from google play





I am suddenly comsumed by nostalgia for the little girl who was me, who loved the fields and believed in God, who spent winter days home sick from school reading Nancy Drew and sucking menthol cough drops, who could keep a secret.
-Audrey Niffenegger The Time Traveler's Wife