1:   The radius of curvature of the common surface formed by bringing two soap bubbles of radius 1 cm and 2 cm in contact will be
Options:
  1. 1cm
  2. 2cm
  3. 3 cm
  4. 4 cm

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Streamline flow is more likely for liquid with
Options:
  1. high density and low viscosity
  2. low density and low viscosity
  3. high density and high viscosity
  4. low density and low viscosity

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A drop of oil is placed on the surface of water then it will spread as a thin layer because
Options:
  1. surface tension tends to give the oil a spherical surface
  2. surface tension of water is greater than that of oil
  3. both oil and water have nearly equal surface tension
  4. oil is lighter than water

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   If the capillary is dipped in a liquid in vacuum
Options:
  1. liquid will not rise
  2. rise will be same as air
  3. rise will be less than in air
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The unit of surface energy is
Options:
  1. Joule
  2. J/m2
  3. Newton
  4. N/m2

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   PE of molecules on surface is liquid as compare to PE of molecules inside is
Options:
  1. zero
  2. less
  3. equal
  4. more

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Water sticks to glass because
Options:
  1. angle of contact is right angle
  2. angle of contact is 45 degree
  3. angle of contact is more than 90 degree
  4. nearly zero

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Mercury does not stick to glass because
Options:
  1. angle of contact is acute
  2. cohesive force is more
  3. adhesive force is more
  4. density of mercury is more

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The cause of surface tension is
Options:
  1. adhesive force
  2. cohesive force
  3. electrostatic force
  4. friction force

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The unit of surface tension is
Options:
  1. Nm
  2. N/m2
  3. N/m
  4. J/m3

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





A KIND OF ILLNESSThis ache in my chest is a relentless thing, worse than any fever.A fever is gone with a few of Mumtaz's white pills. But this illness has had me in its grip for a week now.This affliction--hope--is so cruel and stubborn, I believe it will kill me.
-Patricia McCormick Sold