1:   At a height of 108 m, the column of mercury falls by -------- cm
Options:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A frame made of metallic wire enclosing a surface area A is covered with a soap film. if the area of the frame of metallic wire is reduced by 50%, the energy of the soap film will be changed by
Options:
  1. 100%
  2. 75%
  3. 50%
  4. 25%

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A capillary is dipped in water vessel kept on a freely falling lift, then
Options:
  1. water will not rise
  2. water will rise to the maximum available height of the tube
  3. water will rise to the height observed under normal condition
  4. water will rise to the height below that observed under normal condition

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Surface tension of water at 1.2 atmospheric pressure
Options:
  1. more than 74 dyne /cm
  2. less than 74 dyne /cm
  3. same74 dyne /cm
  4. cannot say

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Surface tension is an atomic / molecular property of
Options:
  1. atoms in the interior
  2. atoms which are exterior
  3. atoms at surface
  4. atoms at surface bounded entirely by different atoms

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   For different capillaries of radius r, the condition of liquid rise (h) to surface tension is
Options:
  1. rh = constant
  2. h/r = constant
  3. h+r = constant
  4. h-r = constant

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Spherical balls of radius R and falling in a viscous fluid of viscosity T1 with a velocity v. The retarding viscous force acting on the spherical ball is
Options:
  1. directly proportional to R but inversely proportional to v
  2. directly proportional to both R and v
  3. inversely proportional to both R and v
  4. directly proportional to v but inversely proportional to R

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   If at some place the ratio of the amplitudes of two waves is 1:3, then the ratio of the maximum and minimum intensities after superposition will be
Options:
  1. 4:1
  2. 2:1
  3. 3:1
  4. 2:3

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   An air bubble of volume 1 cubic cm rises from the bottom of a lake 40m deep at at temperature of 12 degree Celsius. The volume of the bubble when it reaches the surface, which is at a temperature of 35 degree Celsius, will be ---- cubic cm.
Options:
  1. 5.4
  2. 4.9
  3. 2.0
  4. 1.08

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The pressure, temperature and volume of the gs contained in a vessel A are p, T and V respectively and the values of these parameters are p, T and 2V for a gas filled in a vessel B. The ratio of the number of molecules of the gas contained in the vessel A and vessel B will be
Options:
  1. 1:1
  2. 1:2
  3. 2:1
  4. 4:1

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Transformation is my favorite game and in my experience, anger and frustration are the result of you not being authentic somewhere in your life or with someone in your life. Being fake about anything creates a block inside of you. Life can't work for you if you don't show up as you.
-Jason Mraz