1:   Geostationary satellite
Options:
  1. falls with g towards the earth
  2. has period of 24 h
  3. has equatorial orbit
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A spring of spring constant 5 X 10^3 N/m is stretched initially by 5 cm from the unstretched position. Then the work required to stretch it further by another 5 cm, is
Options:
  1. 12.50 Nm
  2. 18.75 Nm
  3. 25 nm
  4. 6.25 Nm

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which is most elastic
Options:
  1. iron
  2. copper
  3. quartz
  4. wood

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The potential energy of a molecule increases when it is brought to the surface from the interior of a liquid because
Options:
  1. at the free liquid surface gravitational potential energy is more
  2. work has to be done to move a molecule to the surface against the repulsive component of the inter molecular forces
  3. work has to be done to move a molecule to the surface against the attraction from other molecules
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of 200 N to the lower end. The weight stretches the wire by 1 mm. Then the elastic energy stored in the wire is
Options:
  1. 0.2 J
  2. 10 J
  3. 20 J
  4. 0.1 J

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Writing on black board with a piece of chalk is possible by the property of
Options:
  1. adhesive force
  2. cohesive force
  3. surface tension
  4. viscosity

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Write copper, steel, glass and rubber in order increasing coefficient elasticity
Options:
  1. steel, rubber, copper, glass
  2. rubber, glass, copper, steel
  3. rubber, glass, copper, steel
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The radii of two equal lengths of wire are int he ratio 2:1, when stretched by same force, the ratio of increase in lengths will be
Options:
  1. 1:4
  2. 1:2
  3. 2:1
  4. 8:1

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Two wires of same material are such that length and diameter of A is twice the length and diameter of B. the ratio of forces producing same increase in length will be
Options:
  1. 1:1
  2. 1:2
  3. 2:1
  4. 4:1

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Radius of wire A is twice that of B. Both are stretched by same force. Stress on B is with respect to stress on A
Options:
  1. equal
  2. four times
  3. twice
  4. half

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





After all, tomorrow is another day!
-Margaret Mitchell Gone with the Wind