1:   Angle between wave velocity and particle velocity of a longitudinal wave is -------
Options:
  1. 90 degree
  2. zero degree
  3. 60 degree
  4. 120 degree

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   When a wave undergoes refraction
Options:
  1. its amplitude changes
  2. its frequency changes
  3. its velocity changes
  4. both amplitude and velocity change

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The velocity of sound is maximum in---
Options:
  1. oxygen
  2. nitrogen
  3. carbon
  4. hydrogen

Answer: Option 4

Explanation:

Since velocity is inversely proportional to square root of molecular weight,hydrogen having low molecular weight will show highest velocity Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   If the temperature of the gaseous medium drops by 1%,the velocity of sound in that medium is ----------
Options:
  1. increased by 5%
  2. remain unchanged
  3. decreased by 0.5%
  4. increased by 0.5%

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The ratio of the velocity of the body to the velocity of sound is ----------
Options:
  1. Natural number
  2. Magic number
  3. Laplace number
  4. Match number

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The pitch of the sound wave is related to its -------
Options:
  1. amplitude
  2. velocity
  3. frequency
  4. beats

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The heater element in an electric stove is made of ---------
Options:
  1. copper
  2. platinum
  3. tungsten
  4. nichrome

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   A small telescope has an objective lens of focal length 140 cm and eye piece of focal length 5cm.What is the magnifying power when the final image is at 25 cm?
Options:
  1. 23.6
  2. 33.6
  3. 32.6
  4. 36

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The minimum distance between an object and its real image formed by a convex lens is -----
Options:
  1. 4f
  2. 2f
  3. 3f
  4. 2.5f

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Just before the time of sun set,the sun appears to be elliptical because
Options:
  1. of the scattering of light
  2. the effect of refraction
  3. effect of polarisation
  4. the effect of diffraction

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





A ship is safe in harbor, but that's not what ships are for.
-William G.T. Shedd