1:   A rocket with a lift off mass 3.5 X10^4 kg is blasted upwards with an initial acceleration of 10 m/s2. Then the initial thrust of the blast is
Options:
  1. 3.5 X 10^5 N
  2. 7.0 X 10^5 N
  3. 14.0 X 10^5 N
  4. 1.75 X 10 ^5 N

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A block of mass M is pulled along a horizontal friction less surface by a rope of mass m. If a force P is applied at the free end of the rope, the force exerted by the rope on the block is
Options:
  1. Pm/M+m
  2. Pm/M-m
  3. P
  4. PM/M+m

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A marble block of amass 2 kg lying on ice when given a velocity of 6 m/s is stopped by friction in 10s. Then the coefficient of friction is
Options:
  1. 0.02
  2. 0.03
  3. 0.06
  4. 0.01

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   On applying a force to a body at rest on a rough surface, when body is about to move, the force of friction is called
Options:
  1. reaction force
  2. weight
  3. force of friction
  4. limiting friction

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Newton's first law of motion is based on
Options:
  1. energy
  2. work
  3. inertia
  4. moment of inertia

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Force of friction f, coefficient u, normal reaction R are related as
Options:
  1. f=u+R
  2. f=uR
  3. u=R/f
  4. f=u/R

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Ratio of limiting friction and normal reaction is called
Options:
  1. force of friction
  2. angle of friction
  3. coefficient of friction
  4. angle of repose

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Limiting friction between two surface is 8 N and normal reaction 100 N, coefficient of friction will be
Options:
  1. 0.08
  2. 12.5
  3. 1
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   When a body moves over a surface, the working force of friction is called
Options:
  1. static friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. rolling friction

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Direction of force of friction is
Options:
  1. direction of fmotion
  2. direction opposite to motion
  3. normal to motion
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Morale and attitude are fundamentals to success.
-Bud Wilkinson