1:   The earth's magnetic induction at a certain point is 7 X 10^-5 wb/ square m. This is to be annulled by the magnetic induction at the centre of a circular conducting loop of radius 5 cm. The required current in the loop is ----------- A.
Options:
  1. 0.56
  2. 5.6
  3. 0.28
  4. 2.8

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The magnetic field at the center of a circular coil of radius r carrying current 1 is B1. The field at the centre of another coil of radius 2r carrying same current 1 is B2. the ratio B1?B2 is
Options:
  1. 1?2
  2. 1
  3. 2
  4. 4

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A proton and an alpha particle are separately projected in a region where a uniform magnetic field exists. Their initial velocities are perpendicular to direction of magnetic field. If both the particles move in magnetic field in circular path of equal radii, the ratio of momentum of proton to alpha particle is
Options:
  1. 1
  2. 1/2
  3. 2
  4. 1/4

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A voltmeter having resistance 50 X 10^3 ohm is used to measure the voltage in a current. To increase the range of measurement 3 times, the additional series resistance required is
Options:
  1. 10^5 ohm
  2. 150 kilo ohm
  3. 900 kilo ohm
  4. 9 X 10^6 ohm

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Two infinitely long parallel wires carry equal currents in same direction. The magnetic field at a middle point in between the two wires is
Options:
  1. twice the magnetic field produced due to each of the wires
  2. half the magnetic field produced due to each of the wire
  3. square of the magnetic field produced due to each of the wires
  4. zero

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The radius of circular coil is 4 cm and number of turns are 20, 3A current is flowing through it. It is placed in a magnetic field of 0.5 T. The dipole moment of coil will be
Options:
  1. 0.60 Am2
  2. 0.45 Am2
  3. 0.3 Am2
  4. 0.15 Am2

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   An electron (charge of q coulomb) enters a magnetic field of HWb/m^2 with a velocity of v m/s in the same direction as that of the field. The force on the electron is
Options:
  1. Hqv newtons in the direction of magnetic field
  2. Hqv dynes in the direction of magnetic field
  3. Hqv newtons at right angles to the direction of magnetic field
  4. zero

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The range of a milli ammeter is 1mA and its resistance is 1 ohm. The resistance of which value and in which combination should be joined with it to convert it into a voltmeter of range 10 V
Options:
  1. 999 ohm in series
  2. 9999 ohm in parallel
  3. 9999 ohm in series
  4. 9999 ohm in parallel

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   In a tangent galvanometer 0.1 A of current give deflection fo 30 degree. To produce a deflection of 60 degree the value of current will be
Options:
  1. 0.2 A
  2. 0.3 A
  3. 0.4 A
  4. 0.5 A

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   A tangent galvanometer hs 25 turns and radius 15 cm. The horizontal component of earth magnetic field is 3 X 10^-5 Tesla. The current needed to produce deflection of 45 in the galvanometer will be
Options:
  1. 0.29 A
  2. 1.2 A
  3. 3.6 X 10^5 A
  4. 0.14 A

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





No one can surely know what knowledge is without the presence of truth.
-Sorin Cerin