1:   If the earth is at one fourth of its present distance from the sun, the duration of the year will be
Options:
  1. 1/2 the present year
  2. 1/4 to present year
  3. same as present
  4. 1/8 the present year

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The sky appears pitch dark to an astronaut in a space ship, the reason is
Options:
  1. The absence of atmosphere in his neighborhood
  2. light from the sky is absorbed by the medium surrounding him
  3. large amount of air nearby
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A missile is launched with a velocity less than the escape velocity. The sum of its kinetic and potential energy is
Options:
  1. positive
  2. negative
  3. both are possible
  4. zero

Answer: Option 2

Explanation:

The total energy is zero at infinity. There is a force of attraction, hence the total energy is negative. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   If a satellite is orbiting the earth very close to its surface, then the orbital velocity depends on
Options:
  1. the radius of the earth only
  2. the mass of satellite only
  3. the mass of earth only
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Suppose that the force of earth's gravity suddenly disappears, select the correct answer from the following
Options:
  1. the weight of the body will become zero but mass remains the same
  2. both mass and weight will be the same
  3. both mass and weight become zero
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Weight = m X g when g = 0 then mg = 0 Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   A rocket can go vertically upwards in earth's atmosphere because
Options:
  1. of the force exerted on the rocket by gases ejected by it
  2. it is lighter than air
  3. both are right
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   If there were a smaller gravitational effect, which of the following forces do you think would alter in some respect
Options:
  1. electrostatic force
  2. Archimedes uplift
  3. Both
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   If two bodies of unequal masses are thrown vertically upwards with the same initial velocity the ratio of the time required to reach the ground is equal to
Options:
  1. the ratio of the masses
  2. one
  3. product of their masses
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

acceleration due to gravity does not depend on masses of bodies. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   on which principle , ball pen functions
Options:
  1. viscosity
  2. gravitational force
  3. capillary action
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   A body of mass m is taken to the bottom of a deep mine then
Options:
  1. its weight increases
  2. its mass decreases
  3. its weight decreases
  4. None of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





He was one of the numerous and varied legion of dullards, of half-animated abortions, conceited, half-educated coxcombs, who attach themselves to the idea most in fashion only to vulgarize it and who caricature every cause they serve, however sincerely.
-Fyodor Dostoyevsky Crime and Punishment