1:   In a gravitational field,if body is bound with earth,then the total mechanical energy has ------ values
Options:
  1. positive
  2. negative
  3. zero
  4. all of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The weight of a body at the centre of earth is -------
Options:
  1. infinite
  2. zero
  3. same as on the surface of earth
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Weight of a body is maximum at ---------
Options:
  1. equator
  2. poles
  3. centre of earth
  4. at 45 degree latitude

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   If the radius of earth is R then the height h at which the value of g becomes one fourth is -------
Options:
  1. R
  2. 2R
  3. 3R
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The ratio of the inertial mass to gravitational mass is equal to
Options:
  1. 1/2
  2. 1
  3. zero
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The mass and diameter of a planet have twice the value of the corresponding parameters of earth. Acceleration due to gravity on the surface of the planet is
Options:
  1. 4.9 m/ sq. sec
  2. 19.6 m/ sq. sec
  3. zero
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   On going to poles from equator, the value of g
Options:
  1. decreases
  2. increases
  3. remain same
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   If the distance between two masses is doubled, the force of attraction between them
Options:
  1. is doubled
  2. will remain same
  3. is reduced to a quarter
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   A geostationary satellite
Options:
  1. revolves about the polar axis
  2. is stationary in space
  3. move very fast
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   There is no atmosphere on the moon becasue
Options:
  1. it gets light from the sun
  2. it gets light form the earth
  3. the escape velocity of gas molecules is lesser than their root mean square velocity here
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





when man determined to destroy himself he picked the was of shall and finding only why smashed it into because.
-E.E. Cummings