1:   If radius of earth contracts by 1% while mass remains same, the value of g on the surface of earth will be
Options:
  1. 1% increase
  2. unchanged
  3. 1% decrease
  4. 2% increase

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Maximum value of g is
Options:
  1. on mountain
  2. on equator
  3. on poles
  4. in mines

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Radius of moon =1/4 radius of earth and mass of moon 1/80 of mass of earth, the value of g on moon will be
Options:
  1. gE/4
  2. gE/5
  3. gE/6
  4. gE/8

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The dimensions of G are
Options:
  1. ML-1T-2
  2. ML2T-3
  3. ML2T-2
  4. M-1L3T-2

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The value of G in MKS system is
Options:
  1. 6.67 X 10^-11 Nm2/kg2
  2. 0.667 X 10^-10 Nm2/kg2
  3. 66.7 X 10^-11 Nm2/kg2
  4. 667 X 10^-11 Nm2/kg2

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   If the radius of earth is reduced by 1%, the escape velocity will be ----------
Options:
  1. decreased by about 1%
  2. increased by about 0.5%
  3. increased by about 1%
  4. remains the same

Answer: Option 2

Explanation:

decreased by about 0.5% Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   An inclined plane makes an angle 30 degree with the horizontal.A solid sphere rolling down this inclined plane from rest without slipping has a linear acceleration equal to ----
Options:
  1. g/3
  2. 2g/3
  3. 5g/7
  4. 5g/14

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   A diver in a swimming pool bends his head before diving ,because it---------
Options:
  1. decrease his angular velocity
  2. increase his moment of inertia
  3. decrease his moment of inertia
  4. all of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   An orbiting satellite has --------
Options:
  1. only kinetic energy
  2. only potential energy
  3. no energy
  4. kinetic and potential energy

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Unit of gravitational potential is --------
Options:
  1. Joule
  2. Joule kilogram
  3. both of the above
  4. Joule/kilogram

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Time ticks by we grow older. Before we know it, too much time has passed and we've missed the chance to have had other people hurt us. To a younger me this sounded like luck to an older me this sounds like a quiet tragedy.
-Douglas Coupland Life After God