1:   The time period of satellite of earth is 5 h. If the separation between the earth and the satellite is increased to 4 times the previous value, the new time period will become
Options:
  1. 10 h
  2. 80 h
  3. 40 h
  4. 20 h

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A person on earth can observes an artificial satellite stationary provided period of satellite compared to that of earth round its own axis will be
Options:
  1. same
  2. twice
  3. 3 times
  4. 4 times

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The period of communication satellite is
Options:
  1. 6 hours
  2. 12 hours
  3. 18 hours
  4. 24 hours

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Period of earth round sun is 1 year. If distance between earth and sun is doubled, the new period will be
Options:
  1. 1/2 years
  2. 2 years
  3. 4 years
  4. none of these

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The orbital speed of a satellite does not depend on
Options:
  1. mass ofearth
  2. mass of satellite
  3. radius of earth
  4. acceleration due to gravity

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Two satellites have masses m and 16 m are moving around a planet of radius r, the ratio of their periods is
Options:
  1. 16
  2. 1
  3. 1/16
  4. 1/4

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   if g at moon is 1/6 g on earth, the gravitational mass at moon will be
Options:
  1. 1/6 of mass of earth
  2. 6 times of earth
  3. zero
  4. same as on earth

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   If diameter of earth becomes half while mass remains same then the weight of a body on the surface will be ---- times
Options:
  1. 1/2
  2. 1/4
  3. 1/8
  4. 2

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   If earth stops rotating, the value of g will not change at
Options:
  1. equator
  2. 45 altitude
  3. 60 altitude
  4. at poles

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   At what depth acceleration due to gravity (g) will be g/4
Options:
  1. 3R/4
  2. R/2
  3. 3R/5
  4. 5R/16

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Like this cup, you are full of your own opinions and speculations. How can I show you wisdom unless you first empty your cup?
-Nyogen Senzaki