1:   The time period of a geostationary satellite is
Options:
  1. 12h
  2. 24 h
  3. 6h
  4. 48 h

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   If we consider solar system consisting of the earth and sun only as of the ideal thermodynamic system. The sun works as source of energy having temperature 6000 K and earth as sink having temperature 300 K, the efficiency of solar system would be on the basis of exchange of radiations
Options:
  1. 30%
  2. 65%
  3. 75%
  4. 95%

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   If gE and gM are the accelerations due to gravity on the surfaces of the earth and the moon respectively and if Millikan's oil drop experiment could be performed on the two surfaces, one will find the ratio electronic charge on the moon/ electronic charge on the earth to be
Options:
  1. 1
  2. 0
  3. gE/gM
  4. gM/gE

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Two satellites of earth, S1 and S2, are moving in the same orbit. The mass of S1 is four times the mass of S2. Which one of the following statement is true
Options:
  1. the time period of S1 is four times that of S2
  2. the potential energies of earth and satellite in the two cases are equal
  3. S1 and S2 are moving with the same speed
  4. the kinetic energies of the two satellites are equal

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The escape velocity from the earth is nearly 11.2 km/s. In a planet, whose radius is two times the radius of the earth and density is equal to that of the earth, the escape velocity will be
Options:
  1. 22.4 km/s
  2. 11.2 km/s
  3. 5.6 km/s
  4. 15.6 km/s

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The value of g on the surface of earth is smallest at the equator because
Options:
  1. the centripetal force is maximum at equator
  2. the centripetal force is least at equator
  3. the angular speed of earth is maximum at equator
  4. the angular speed of earth is least at equator

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The value of g decreases inside the surface of earth because
Options:
  1. a force of upward attraction is applied by the cell of earth above
  2. the shell of earth above exerts no net force
  3. the distance from the center of the earth decreases
  4. the density of he material at the center of the earth is very small

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The dimension of moment of inertia is
Options:
  1. ML-2T0
  2. ML2T0
  3. M-1L2T
  4. M-1L2T-1

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   A satellite of mass m is moving in a circular orbit of radius R above the surface of a planet of mass M and radius R. The amount of work done to shift the satellite to higher orbit of radius 2R is
Options:
  1. mgR
  2. mgR/6
  3. mMgR/(M+m)
  4. mMgR/6(M+m)

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The escape velocity of a particle of mass m varies as
Options:
  1. m2
  2. m
  3. m0
  4. m-1

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Never let your failures go to your heart or your successes go to your head.
-So?ichiro? Honda