1:   A body of mass 2 Kg is moving on the ground comes to rest after some time. The coefficient of kinetic friction between the body and the ground is 0.2. The retardation in the body is
Options:
  1. 9.8 m / sq. sec
  2. 4.73 m / sq. sec
  3. 2.16 m / sq. sec
  4. 1.96 m / sq. sec

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A force of 98 N is required to just start moving a body of mass 100 Kg over ice. The coefficient of static friction is
Options:
  1. 0.6
  2. 0.4
  3. 0.1
  4. 0.2

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The maximum static frictional force is
Options:
  1. equal to twice the area of surface in contact
  2. independent of the area of surface in contact
  3. equal to the area of surface in contact
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A force of 19.6 N when applied parallel to the surface is just moves a body of mass 10 Kg kept on a horizontal surface. If a 5 Kg mass is kept on the first mass, the force applied parallel to the surface is
Options:
  1. 29.4 N
  2. 39.2 N
  3. 18.6 N
  4. 42.6 N

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A block weight W is held against a vertical wall by applying a horizontal force F. The minimum value of F needed to hold the block is
Options:
  1. less than W
  2. equal to W
  3. greater than W
  4. None of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   If the normal force is doubled, the coefficient of friction is
Options:
  1. not changed
  2. halved
  3. doubled
  4. tripled

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A block of mass 5 Kg lies on a rough horizontal table. A force of 19.6 N is enough to keep the body sliding at uniform velocity. The coefficient of sliding friction is
Options:
  1. 0.5
  2. 0.4
  3. 0.2
  4. 0.8

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which statement is true
Options:
  1. rolling friction is greater than sliding friction
  2. rolling friction is less than sliding friction
  3. rolling friction is equal to sliding friction
  4. rolling friction and sliding friction are same

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Maximum value of static friction is called
Options:
  1. limiting friction
  2. rolling friction
  3. normal reaction
  4. coefficient offriction

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   It is easier to roll a barrel than pull it along the road. This statement is
Options:
  1. true
  2. false
  3. uncertain
  4. not possible

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





I always cheer up immensely if an attack is particularly wounding because I think, well, if they attack one personally, it means they have not a single political argument left.
-Margaret Thatcher