1:   Work done by a frictional force is
Options:
  1. negative
  2. positive
  3. zero
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A heavy uniform chain lies on a horizontal table top. IF the coefficient of friction between the chain and table surface is 0.25, then the maximum fraction of length of the chain, that can hang over one edge of the table is
Options:
  1. 20%
  2. 25 %
  3. 30 %
  4. 45 %

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A car turns a corner on a slippery road at a constant speed of 10 m/s. If the coefficient of friction is 0.5, the minimum radius of the arc in meter in which the car turns is
Options:
  1. 20
  2. 10
  3. 8
  4. 9

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Find correct statement, when a person walks on a rough surface
Options:
  1. the frictional force exerted by the surface keeps him moving
  2. the reaction of the force which the man exerts on floor keeps him moving
  3. Both the above
  4. None of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The force required just to move a body up an inclined plane is double the force required just to prevent the body sliding down it. If the coefficient of friction is 0.25, the angle of inclination of the plane is
Options:
  1. 36.8 degree
  2. 45 degree
  3. 30 degree
  4. 42.6 degree

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which is suitable method to decrease friction
Options:
  1. ball and bearings
  2. lubrication
  3. polishing
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Select the true statement
Options:
  1. The coefficient of friction between two surfaces increases as the surface in contact are made rough
  2. Rolling friction is greater than sliding friction
  3. Both 1 and 2
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The limiting friction is
Options:
  1. always greater than the dynamic friction
  2. always less than the dynamic friction
  3. equal to the dynamic friction
  4. None of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   A stone weighing 1 Kg and sliding on ice with a velocity of 2 m/s iss topped by friction in 10 sec. The force of friction will be
Options:
  1. -20 N
  2. -0.2 N
  3. 0.2 N
  4. 20 N

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   A cyclist moves in a circular track of radius 100 m. If the coefficient of friction is 0.2, then the maximum velocity with which the cyclist can take the turn with leaning inwards is
Options:
  1. 9.8 m /s
  2. 1.4 m/s
  3. 140 m/s
  4. 14 m/s

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





If someone is facing a difficult time, one of the kindest things you can do for him or her is to say, "I'm just going to love you through this.
-Molly Friedenfeld The Book of Simple Human Truths