1:   The angle between frictional force and the instantaneous velocity of the body moving over a rough surface is ----------
Options:
  1. zero
  2. 90 degree
  3. 180 degree
  4. 45 degree

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   It is easier to pull a lawn roller than to push it because pulling
Options:
  1. involves sliding friction
  2. involves no friction
  3. involves dry friction
  4. decreases normal reaction

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   An object is moving on a plane surface with uniform velocity 10m/s in presence of a force 10 N.The frictional force between the object and the surface is --------
Options:
  1. 1 N
  2. -10 N
  3. 10 N
  4. 100 N

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A 500 kg horse pulls a cart of mass 1500 kg along a level road with an acceleration of 1 m per sq.sec. If the coefficient of sliding friction is 0.2, then the force exerted by the earth on the horse is
Options:
  1. 3000N
  2. 5000 N
  3. 6000 N
  4. 10000 N

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A force of 750 N is applied to a block of mass 102 kg to prevent it from sliding on a plane with an inclination angle of 30 degree with the horizontal. If the coefficients of static friction and kinetic friction between the block and the plane are 0.4 and 0.3 respectively, then the frictional force acting on the block is
Options:
  1. 750 N
  2. 250 N
  3. 350 N
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   When two surfaces are coated with a lubricant. then they
Options:
  1. stick to each other
  2. slide upon each other
  3. roll upon each other
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A car having a mass of 1000 kg is moving at a speed of 30 m /sec. Brakes are applied to bring the car to rest. If the frictional force between the tyres and the road surface is 5000 newtons, the car will come to rest in
Options:
  1. 5 sec
  2. 6 sec
  3. 10 sec
  4. 15 sec

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   A body of 10 Kg is acted by a force of 129.4 N if g = 9.8 m per sq. sec. The acceleration of the block is 10 m per sq. sec. What is the coefficient of kinetic friction?
Options:
  1. 0.3
  2. 0.2
  3. 0.1
  4. None of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   On a rough horizontal surface, a body of mass 2 Kg is given a velocity of 10 m/s . If the coefficient of friction is 0.2 and g = 10 m/ sq. sec., the body will stop after covering a distance of
Options:
  1. 10 m
  2. 25 m
  3. 45 m
  4. 30 m

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   A box is placed on an inclined plane and has to be pushed down. The angle of inclination is
Options:
  1. equal to angle of friction
  2. less than angle of repose
  3. equal to angle of repose
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Life is to be lived, not controlled and humanity is won by continuing to play in face of certain defeat.
-Ralph Ellison Invisible Man