1:   The work done by force of friction is
Options:
  1. negative
  2. positive
  3. zero
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The force of friction when a body is moving on a plane is called
Options:
  1. limiting friction
  2. static friction
  3. kinetic friction
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which of the following methods can be used to minimize force of frinction
Options:
  1. using ball bearing
  2. lubricants
  3. polishing
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Force of friction acts
Options:
  1. in the direction of motion
  2. in a direction opposite to direction of motion
  3. sometimes in the direction of motion and sometimes vise versa
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Limiting friction depends on
Options:
  1. nature of the surface
  2. normal reaction
  3. nature of the surface and normal reaction
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which among the following conditions will the net force on a body is zero?
Options:
  1. rest
  2. uniform speed in straight line
  3. floating
  4. all of the above

Answer: Option 4

Explanation:

When a body moves with uniform velocity,the net force on it will be zero Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A horse need to pull harder during the first few steps in pulling the cart because
Options:
  1. sliding friction is greater than rolling friction
  2. no frictional force acts after the cart comes in motion
  3. air friction is greater during first few steps of motion
  4. limiting friction is greater than dynamic friction

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   A body is placed on an inclined plane and has to be pushed down,the angle made by the normal reaction with the downward vertical will be ----------
Options:
  1. more than angle of friction
  2. equal to the angle of friction
  3. less than angle of repose
  4. more than angle of repose

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   A body is projected upwards with a kinetic energy of 100 Joule.Taking the friction into account ,when it returns to earth,its kinetic energy will be ----------
Options:
  1. 100 Joule
  2. less than 100 Joule
  3. more than 100 Joule
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Some energy is wasted against air friction.So the energy on returning will be less than 100 Joule Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The force that prevents the relative motion between the layers of a liquid is called ---------
Options:
  1. sliding friction
  2. contact friction
  3. static friction
  4. none of the above

Answer: Option 4

Explanation:

The answer is viscous force Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





I had a lot of ambition for love, but I decided it was time to stop being needy. Now that I'm lazy I've never been more successful.
-Bauvard Some Inspiration for the Overenthusiastic