1:   Which among the following conditions will the net force on a body is zero?
Options:
  1. rest
  2. uniform speed in straight line
  3. floating
  4. all of the above

Answer: Option 4

Explanation:

When a body moves with uniform velocity,the net force on it will be zero Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A horse need to pull harder during the first few steps in pulling the cart because
Options:
  1. sliding friction is greater than rolling friction
  2. no frictional force acts after the cart comes in motion
  3. air friction is greater during first few steps of motion
  4. limiting friction is greater than dynamic friction

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   A body is placed on an inclined plane and has to be pushed down,the angle made by the normal reaction with the downward vertical will be ----------
Options:
  1. more than angle of friction
  2. equal to the angle of friction
  3. less than angle of repose
  4. more than angle of repose

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A body is projected upwards with a kinetic energy of 100 Joule.Taking the friction into account ,when it returns to earth,its kinetic energy will be ----------
Options:
  1. 100 Joule
  2. less than 100 Joule
  3. more than 100 Joule
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Some energy is wasted against air friction.So the energy on returning will be less than 100 Joule Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The force that prevents the relative motion between the layers of a liquid is called ---------
Options:
  1. sliding friction
  2. contact friction
  3. static friction
  4. none of the above

Answer: Option 4

Explanation:

The answer is viscous force Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The angle between frictional force and the instantaneous velocity of the body moving over a rough surface is ----------
Options:
  1. zero
  2. 90 degree
  3. 180 degree
  4. 45 degree

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   It is easier to pull a lawn roller than to push it because pulling
Options:
  1. involves sliding friction
  2. involves no friction
  3. involves dry friction
  4. decreases normal reaction

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   An object is moving on a plane surface with uniform velocity 10m/s in presence of a force 10 N.The frictional force between the object and the surface is --------
Options:
  1. 1 N
  2. -10 N
  3. 10 N
  4. 100 N

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   A 500 kg horse pulls a cart of mass 1500 kg along a level road with an acceleration of 1 m per sq.sec. If the coefficient of sliding friction is 0.2, then the force exerted by the earth on the horse is
Options:
  1. 3000N
  2. 5000 N
  3. 6000 N
  4. 10000 N

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   A force of 750 N is applied to a block of mass 102 kg to prevent it from sliding on a plane with an inclination angle of 30 degree with the horizontal. If the coefficients of static friction and kinetic friction between the block and the plane are 0.4 and 0.3 respectively, then the frictional force acting on the block is
Options:
  1. 750 N
  2. 250 N
  3. 350 N
  4. None of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





The sky is the limit... for some people aim higher nothing is impossible.
-Demi Lovato