1:   When the cell is in open circuit, then its terminal voltage is 2.2 V. On joining a resistance of 5 ohm across the cell, the terminal voltage reduces to 1.8 volt. Ther internal resistance of cell will be ----- ohm
Options:
  1. 10/9
  2. 9/10
  3. 11/9
  4. 5/9

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   When a resistance of 2 ohm is connected with a battery, the current is 2 A. When this battery is connected to a resistance of 9 ohm, the current is 0.5 A. The internal resistance of battery is ------- ohm.
Options:
  1. 1/3
  2. 1/4
  3. 1
  4. 0.5

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   In a torch two cells each of 1.45 volt and of internal resistance 0.15 ohm. The current flowing through a lamp of resistance 1.5 ohm will be ------------ A.
Options:
  1. 16.11
  2. 1.611
  3. 0.1611
  4. 2.6

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   A new cell of emf 1.5 V gives 1.5 A current when it is connected with a galvanometer of resistance 0.04 ohm, the internal resistance of cell will be
Options:
  1. 0.44 ohm
  2. 0.06 ohm
  3. 0.10 ohm
  4. 10 ohm

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   electrolysis is possible in
Options:
  1. distilled water
  2. mercury
  3. nitric acid
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Insulating liquid is
Options:
  1. distilled water
  2. mercury
  3. nitric acid
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Conducting liquid is
Options:
  1. vanaspati oil
  2. mercury
  3. distilled water
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   In water voltameter the ratio of H2 and O2 liberated is
Options:
  1. 1:2
  2. 2:3
  3. 2:1
  4. 3:2

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   In water voltameter the gases liberated at anode and cathode are
Options:
  1. O2 and H2
  2. H2 and O2
  3. O2 and N2
  4. N2 and O2

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The e.m.f. a battery is 4 V and internal resistance r. This battery is connected with external resistance of 2 ohm, then 1 A of current flows in the circuit. If the terminals of the battery are connected straight with one another, then the current flowing will be
Options:
  1. 1A
  2. 2 A
  3. 4 A
  4. infinity

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Don't just dream of success create a plan and act upon it! Your momentum creates the door upon which opportunity knocks.
-Steve Maraboli