1:   In case of steel wire or a metal wire,the elastic limit is reached when
Options:
  1. the wire just breaks
  2. elongation is inversely proportional to the tension
  3. the load is more than the weight of wire
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   A uniform cube is subjected to volume compression .If each side is decreased by 1%,then bulk strain is --------
Options:
  1. 0.06
  2. 0.03
  3. 0.02
  4. 0.01

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   When a metal wire elongates by hanging a load Mg on it,the gravitational potential energy of mass M decreases by Mgl.This energy appears as ---------
Options:
  1. thermal energy completely
  2. elastic potential energy completely
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The longitudinal extension of any elastic material is very small.in order to obtain appreciable change the form of material will be ----
Options:
  1. long thin wire
  2. short thick wire
  3. long thick wire
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The only elastic modulus which is applicable to fluids is --------
Options:
  1. Bulk modulus
  2. Shear modulus
  3. Modulus of rigidity
  4. all of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   When a steel wire fixed at one end is pulled by a constant force F at its other end,its length increases by l.Which of these is wrong?
Options:
  1. Work done by the external force is Fl
  2. The elastic potential energy is Fl
  3. The elastic potential energy is Fl/2
  4. The heat produced is equal to half of the elastic potential energy stored in the wire

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A uniform rod of mass m,length L,area of cross-section A and Young's modulus Y hangs from the ceiling.Its elongation under its own weight will be ------
Options:
  1. zero
  2. 2mgL/AY
  3. mgL/2AY
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   If the braking force for a given wire is F, then the breaking force of two wires of same magnitude will be
Options:
  1. F
  2. 4F
  3. 8F
  4. 2F

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   When Shearing force is applied on a body, then the elastic potential energy is stored in it. On removing the force, this energy
Options:
  1. converts into kinetic energy
  2. converts into heat energy
  3. remains as potential energy
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Increase in length of a wire is 1 mm when suspended by a weight. If the same weight is suspended on a wire of double its length and double its radius, the increase in length will be
Options:
  1. 2 mm
  2. 0.5 mm
  3. 4 mm
  4. 0.25 mm

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not.
-André Gide Autumn Leaves