1:   Lala Lajpat Rai assaulted by the British during which protest or rebellion against the British rule in India?
Options:
  1. The protest against the Simon Commission
  2. The First war of Indian Independence
  3. The Civil Disobedience Movement
  4. The Salt Satyagraha

Answer: Option 1

Explanation:

In 1928 during the reign of Viceroy Lord Irwin, the Simon Commission announced dyarchy in provinces of India which led to the protest against the Simon Commission. Lala Lajpat Rai assaulted by the British during this protest against the British rule in Pre-Independent India Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which author of Medieval Period is known as 'Parrot of India'?
Options:
  1. Amir Khusrau
  2. Hasan Nizami
  3. Ziauddin Barani
  4. Minhaj-us-Siraj

Answer: Option 1

Explanation:

Amir Khusrau was a great scholar & court poet of Alauddin Khilji who wrote the book Laila-Majnu ( A Love Story) in Medieval Period which is very important from the historical point of view. Today also it is regarded as one of the Famous Love Story in the World & is compared with Shakespeare's book Romeo & Juliet. It is also known as Indian version of Romeo & Juliet. So, he was termed as the 'Parrot of India' Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   What do you mean by the term Kshatriyas in Vedic Society? /
Options:
  1. Rulers
  2. Kings
  3. Administrators
  4. Emperors

Answer: Option 3

Explanation:

The term Kshatriyas refers to the Administrators in the early Vedic Society but all of the above Rulers, Kings, Administrators, Emperors were also known as Kshatriyas in the later Vedic Society Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   What was the immediate cause for precipitation of the Sepoy Mutiny Revolt of 1857? 7
Options:
  1. Disparity in salaries of native sepoys and British soldiers.
  2. The rumour of use of cartridges greased with cow fat.
  3. Spread of Christianity.
  4. Doctrine of Lapse.

Answer: Option 2

Explanation:

In 1857, for the first time Indian leaders came together to fight against the British. It was also known as 'The First war of Indian Independence'. It started in Barrackpore Sepoy Regiment by Mangal Pandey. The immediate cause for precipitation of the Revolt against the British was the rumour of use of cartridges greased with cow fat which hurts the religious sentiments of the Sepoys of the British Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which one is not a form of Gandhian Satyagraha among the following non-violent methods of protest?
Options:
  1. Non-Cooperation
  2. Civil Disobedience
  3. Hunger strike
  4. Hijrat

Answer: Option 4

Explanation:

The first three are the form of non-violent methods of protest according to Mahatma Gandhian Satyagraha but Hijrat is not a form of Gandhian Satyagraha Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Who invaded India during the reign of Alauddin Khilji in 1304 A.D. on Delhi Sultanate?
Options:
  1. Tash Shah
  2. Ali Beg
  3. Sultan Mahmud
  4. Firoz Khan

Answer: Option 2

Explanation:

The Mongol leader Ali Beg invaded India during the reign of Alauddin Khilji in 1304 A.D. but Ali Beg was defeated by Alauddin Khilji Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   What is the oldest name of North Bihar in Ancient Civilization?
Options:
  1. Vrijji
  2. Svarga
  3. Aihole
  4. Malla

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   What is the oldest name of East Bihar in Ancient Civilization?
Options:
  1. Angadh
  2. Asikani
  3. Vipas
  4. Vatsa

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   When did the birth of nation of 'Bangladesh' come into existence?
Options:
  1. 1975
  2. 1973
  3. 1971
  4. 1969

Answer: Option 3

Explanation:

India & Pakistan got independence in Aug 14,15, 1947 but they could not gain the power due to lack constitutional authority. Bangladesh was known as East Pakistan from 1947. In 1971, during the Indo-Pak war, Muktijodha ( war for freedom) started in East Pakistan by Mujh-i-bar Rehman & thus 'Bangladesh' come into existence detaching them from Pakistan & gave the birth of new nation Bangladesh. He formed a party called Awami league. Presently, his daughter Sheikh Haseena is the prime minister of Bangladesh. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   which of the following nations founded the political party 'Inkatha Freedom Party' (IFP)?
Options:
  1. South Africa
  2. Burma
  3. India
  4. Pakistan

Answer: Option 1

Explanation:

According to Mahatma Gandhi, the political party 'Inkatha Freedom Party' (IFP) was formed in South Africa though some claim it was formed in India & few also claim it was formed in Burma but no evidences proved that. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





I believe when life gives you lemons, you should make lemonade...and try to find someone whose life has given them vodka, and have a party.
-Ron White