1:   Erosion of soil by a river mainly depends upon which of the following factors?
Options:
  1. Its depth
  2. Its length
  3. Its speed at which it flows
  4. Its width

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Exfoliation of rocks takes place, due to which of the following factors?
Options:
  1. Carbonation and hydration
  2. Oxidation and carbonation
  3. Thermal expansion and contraction
  4. Hydration and oxidation

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Among the following types of moraines, which one is formed at the start of glaciers?
Options:
  1. Englacial moraine
  2. Lateral moraine
  3. Recessional moraine
  4. Terminal moraine

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   'Meanders' are types of geological features formed by
Options:
  1. Glaciers
  2. Wind
  3. Rivers
  4. Ocean waters

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Among the following types of features, which one is not formed by running water?
Options:
  1. Valleys
  2. Tunnels
  3. Gorges
  4. Canyons

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   When rivers carrying a load enter the sea, their flow gets checked, and much of the materials so carried are deposited off-shore. Such deposits result in the formation of what?
Options:
  1. An atoll
  2. A delta
  3. A harbour
  4. A lake

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Sheet erosion over earth's surface is caused with the action of which of the following factors?
Options:
  1. shifting cultivation
  2. strong winds
  3. heavy rains
  4. moving ice

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   A 'Bird's Foot Delta' is a delta with long projecting distributary channels that branch outward like the toes or claws of a bird. Such a delta can be found in which of the following river regions?
Options:
  1. Nile
  2. Mississippi
  3. Niger
  4. Colorado

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Mechanical weathering is the set of various processes of weathering that causes what change of state of the exposed rocks?
Options:
  1. erosion
  2. disintegration
  3. denudation
  4. decomposition

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Among the following various types of regions, which one contains doline land features?
Options:
  1. Volcanic
  2. Deltaic
  3. Karst
  4. Glaciated

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Some people only dream of success. while others wake up and use Cosmic Ordering.
-Stephen Richards Cosmic Ordering Connection