1:   Among the following renowned ocean currents, which one is a cold ocean current?
Options:
  1. Kuroshio
  2. Humboldt
  3. Brazil
  4. Gulf stream

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Among the following pairs of ocean currents, which ones meet each other near Newfoundland?
Options:
  1. Canaries and Labrador
  2. Gulf stream and Labrador
  3. Gulf stream and Canaries
  4. Kuroshio and Kurile

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Among the following renowned ocean currents, which one is a warm ocean current?
Options:
  1. Kuroshio
  2. Humboldt
  3. Labrador
  4. Canaries

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   The pieces of rocks that are shattered by frost action, embedded in the glaciers and brought down by them are termed as
Options:
  1. Conglomerates
  2. Sediments
  3. Moraines
  4. Inselbergs

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   When almost all the elevated portions are worn down by river erosion reducing an area to almost a plain region, it is termed in geomorphology as a
Options:
  1. Fanplain
  2. Panplain
  3. Pediplain
  4. Peneplain

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Distributaries are formed in which course of a river?
Options:
  1. Lower course
  2. Meandering course
  3. Middle course
  4. Upper course

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Stones that are carried away with the river water acquire a distinct shape. These stones are known as
Options:
  1. Peneplain
  2. Pangaea
  3. Conglomerates
  4. Paralic

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   What is an 'Estuary'?
Options:
  1. A broad channel where sea and river waters mingle.
  2. A Natural Harbour.
  3. A Tropical storm.
  4. A Waterfall.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Stalactites and Stalagmites are features most commonly associated with which of the following type of rock?
Options:
  1. granite
  2. basalt
  3. limestone
  4. sandstone

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   'Seif' is a structure formed by the action of which of the following agents of weathering?
Options:
  1. River
  2. Glacier
  3. Wind
  4. Sea waves

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Love expands your soul with something inexplicably fulfilling. If you die without ever having experienced it, you will miss life's only true joy
-Adele Ashworth Winter Garden