1:   Among the following processes of weathering, which one represents a process of chemical weathering?
Options:
  1. Thermal expansion and contraction
  2. Mass exfoliation
  3. Hydration and Hydrolysis
  4. Frost action and crystal growth

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Among the following agents of gradation, which one is responsible for the formation of 'Barkhans'?
Options:
  1. Glaciers
  2. Running water
  3. Waves
  4. Wind

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Among the following, which one predominantly acts as the agent of chemical erosion of soil?
Options:
  1. Glacier
  2. Sea wave
  3. Underground water
  4. Wind

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Lagoons are often found in which of the following places?
Options:
  1. Between the high walk and low water line.
  2. Between the coast and the offshore bar.
  3. On the seaward side of the fringing reef.
  4. On the seaward side of the offshore bar.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Among the following options, which one is a chemical weathering process?
Options:
  1. Frost Action
  2. Hydraulic Action
  3. Oxidation
  4. Thermal Expansion

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The protection of soil from erosion and other types of deterioration, so as to maintain soil fertility and productivity is known as
Options:
  1. Soil aeration
  2. Soil conservation
  3. Soil stabilization
  4. Soil regeneration

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   'Weathering' is the
Options:
  1. removal of earth's material by river action
  2. removal of earth's material by wind action
  3. breaking up and disintegration of rocks
  4. hardening up of rocks due to weather conditions

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Chemical weathering occurs more quickly in those climatic regions that are
Options:
  1. cold and dry
  2. cold and humid
  3. hot and dry
  4. hot and humid

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   What is an 'Oxbow lake'?
Options:
  1. It is a lake formed behind an off-shore bar.
  2. It is a lake occupying a volcanic crater.
  3. It is a lake formed due to cut off meander.
  4. It is a lake occupying a hollow scooped by a glacier.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following terms is used for the process of mechanical erosion of the earth's surface caused by loose solid material during its transportation?
Options:
  1. Eluviation
  2. Corrosion
  3. Corrasion
  4. Drift

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





It does not matter how long you are spending on the earth, how much money you have gathered or how much attention you have received. It is the amount of positive vibration you have radiated in life that matters,
-Amit Ray