1:   Among the following, which one is a balanced fertiliser for plants?
Options:
  1. Urea
  2. Ammonium sulphate
  3. Compost
  4. Nitrates

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Among the following chemicals, which one is used for preserving fruit juices?
Options:
  1. Ammonium sulphate
  2. Sodium hydroxide
  3. Sodium benzoate
  4. Potassium nitrate

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which of the following has the maximum percentage of polyunsaturated fatty acids?
Options:
  1. Soybean Oil
  2. Coconut Oil
  3. Walnut Oil
  4. Sunflower Oil

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Mother's milk is preferred to cow's milk since it contains which of the following?
Options:
  1. more fats and more lipids
  2. less fats and less lipids
  3. more lipids and less fats
  4. more fats and less lipids

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   An ideal godown for storing food grains is the one which keeps the grain in which of the following conditions?
Options:
  1. with constant air circulation
  2. in proper humidity
  3. cool and free from pest
  4. in well-lighted condition

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Thought, feeling and perceptions of a person gets altered when he is under the influence of which of the following substances?
Options:
  1. amphetamines
  2. tranquilisers
  3. morphine
  4. hashish

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   'Refrigeration' is a process of moving heat from one location to another in controlled conditions, in which the decomposition of food is
Options:
  1. retarded
  2. stopped
  3. speeded up
  4. delayed

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   'HIV' - the virus responsible for causing the deadly disease 'AIDS' - destroys
Options:
  1. haemoglobin
  2. RBCs in blood
  3. T cells in blood
  4. grey cells in brain

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   'Jaundice' usually affects which of the following parts of the human body?
Options:
  1. intestine
  2. liver
  3. stomach
  4. pancreas

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which among the following is one the chemical names for Vitamin E?
Options:
  1. Cyanocobalamin
  2. Carotene
  3. Riboflavin
  4. Tocopherol

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





What's terrible is to pretend that second-rate is first-rate. To pretend that you don't need love when you do or you like your work when you know quite well you're capable of better.
-Doris Lessing The Golden Notebook