1:   Which among the following is the correct definition of 'Mixed farming'?
Options:
  1. Cultivating different crops in the same farm
  2. Cultivating different crops alternatively
  3. Cultivating different varieties of same crop
  4. Cultivating crops and keeping livestock in the same farm

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which among the following is the most common weed that grows along with almost every crop?
Options:
  1. Amaranthus (Chaulai)
  2. Wild oats (Javi)
  3. Chenopodium (Bathua)
  4. Convolvulus (Hiran Khuri)

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The biological process accomplished in preparing wine from grapes is very similar to the one involved in the preparation of which of the following ones?
Options:
  1. curd from milk
  2. cream from milk
  3. quinine from cinchona
  4. penicillin from penicillium

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   What is the name of the weed that is eradicated by using the cochineal insects?
Options:
  1. Chaulai
  2. Javi
  3. Bathua
  4. Opuntia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   At which of the following ranges of temperature does the enzyme activity accelerates?
Options:
  1. 7 degree C - 10 degree C
  2. 20 degree C - 25 degree C
  3. 30 degree C - 40 degree C
  4. 45 degree C - 50 degree C

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Mixed cropping is useful under which of the following circumstances?
Options:
  1. When crops with varying maturity periods are sown together.
  2. When crops with same maturity periods are sown together.
  3. When different soils are used for same crop.
  4. When crops with different nutritional requirements are grown.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   What is the cultivation, management, and study of individual trees, shrubs, vines, and other perennial woody plants known as?
Options:
  1. agriculture
  2. horticulture
  3. arboriculture
  4. viniculture

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Seeds can best be preserved in which of the following conditions?
Options:
  1. hot and dry condition
  2. hot and wet condition
  3. cool and dry condition
  4. cool and wet condition

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Cotton fibre is rooted from which of the following?
Options:
  1. leaf
  2. root
  3. stem
  4. seed

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   What is the process of separating grain from chaff and hay with the help of wind called?
Options:
  1. sieving
  2. threshing
  3. winnowing
  4. screening

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Never say 'I can't.' 'I can't' is a limit, and life is about breaking through limits. Say 'I will' instead. Heather Vogel Frederick, Pies
-Prejudice