1:   Among the following, which one is a mixed fertiliser?
Options:
  1. Urea
  2. Ammonium sulphate
  3. CAM
  4. NPK

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Because of which of the following can pulse crops fix atmospheric nitrogen?
Options:
  1. root nodules
  2. deep roots
  3. serial roots
  4. root hairs

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which among the following herbicides is used for controlling weeds in rice?
Options:
  1. MCPA
  2. Dalapon
  3. 2,4 - D
  4. Ammonium sulfamate

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Artificial insemination procedure involves the use of which among the following choices?
Options:
  1. natural semen and natural diluent
  2. natural semen and artificial diluent
  3. artificial semen and natural diluent
  4. artificial semen and artificial diluent

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which among the following are the green fodder plants for animals which are used in winter?
Options:
  1. Sorghum and Maize
  2. Bajra and Jowar
  3. Maize and Jowar
  4. Berseem and Lucerne

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following terms is used to identify plants that are derived from the vegetative organs of a single plant?
Options:
  1. clones
  2. hybrids
  3. polyploids
  4. haploids

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which among the following is the correct definition of 'Mixed farming'?
Options:
  1. Cultivating different crops in the same farm
  2. Cultivating different crops alternatively
  3. Cultivating different varieties of same crop
  4. Cultivating crops and keeping livestock in the same farm

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which among the following is the most common weed that grows along with almost every crop?
Options:
  1. Amaranthus (Chaulai)
  2. Wild oats (Javi)
  3. Chenopodium (Bathua)
  4. Convolvulus (Hiran Khuri)

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The biological process accomplished in preparing wine from grapes is very similar to the one involved in the preparation of which of the following ones?
Options:
  1. curd from milk
  2. cream from milk
  3. quinine from cinchona
  4. penicillin from penicillium

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   What is the name of the weed that is eradicated by using the cochineal insects?
Options:
  1. Chaulai
  2. Javi
  3. Bathua
  4. Opuntia

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

More General Knowledge Questions on :




Download StudyAlways app from google play





Above all shadows rides the Sunand Stars for ever dwell:I will not say the Day is done,nor bid the Stars farewell.
-J.R.R. Tolkien The Return of the King