1:   Among the following cell organelles, which one functions as the "Powerhouse of a living cell"?
Options:
  1. Chloroplast
  2. Mitochondria
  3. Ribosome
  4. Golgi apparatus

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The moisture content of food grains at the time of harvesting should not be higher than what percentage, to ensure safe storage?
Options:
  1. 14 percent
  2. 16 percent
  3. 18 percent
  4. 20 percent

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Among the following chemicals, which one is most suitable to control storage insects on a small scale?
Options:
  1. B. H. C.
  2. E. D. B.
  3. Celphos
  4. Sevidol

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   By applying which of the following means is the multiplication of large number of identical plants done?
Options:
  1. tissue culture
  2. layering
  3. hydroponics
  4. ringing

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   To eliminate which of the following are Herbicides used?
Options:
  1. insects
  2. pests
  3. weeds
  4. plant diseases

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   'Green Manure' refers to
Options:
  1. Putting farmyard manure.
  2. Putting NPK manure.
  3. Applying slurry manure obtained from gobar gas plants.
  4. Growing leguminous crops and ploughing it.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Vessels of which of the following metals or alloy should not be used to preserve citrus fruit products?
Options:
  1. copper
  2. tin
  3. steel
  4. iron

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Among the following chemicals, which one is used as a preservative in tomato sauce?
Options:
  1. Sodium bicarbonate
  2. Sodium benzoate
  3. Sodium chloride
  4. Sodium lauryl sulphate

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following is a carnivorous plant?
Options:
  1. Hydrilla
  2. Nepenthes
  3. Marsilea
  4. Sagittaria

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Why is the propagation of plants by tissue culture technique becoming popular?
Options:
  1. Because it is the simples technique.
  2. Because most plants respond to this technique.
  3. Because variability can be increased.
  4. Because the plants produced have uniform growth & productivity characteristics.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Hold fast to dreams,For if dreams dieLife is a broken-winged bird,That cannot fly.
-Langston Hughes