1:   Which one is the most important mineral ore of aluminum?
Options:
  1. Galena
  2. Calcite
  3. Calamine
  4. Bauxite

Answer: Option 4

Explanation:

Bauxite is the most important aluminum ore. This form of rock consists mostly of the minerals gibbsite Al(OH)3, boehmite ?-AlO(OH), and diaspore ?-AlO(OH). Bauxite is an important mineral in the mining industry. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which is the lightest metals in the Earth?
Options:
  1. Lead
  2. Lithium
  3. Silver
  4. Mercury

Answer: Option 2

Explanation:

The lightest or least dense metal that is a pure element is lithium, which has a density of 0.534 g/cm3. This makes lithium nearly half as dense as water, so if lithium was not so reactive, a chunk of the metal would float on water. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Why sodium vapour lamps are preferred over incandescent lamps?
Options:
  1. easy installation of vapour
  2. Not higher tolerance to voltage fluctuation
  3. Higher intensity of illumination
  4. None of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sodium vapour lamps are preferred over incandescent lamp because of higher tolerance to voltage fluctuation, higher intensity of illumination, & easy installation Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   How does the engine of a jet plane work?
Options:
  1. Angular momentum
  2. Kinetic energy
  3. Linear momentum
  4. Potential energy

Answer: Option 3

Explanation:

A jet engine works on the principle of conservation of linear momentum. In jet engines, a large volume of gases produced by the combustion of fuel is allowed to escape through a jet in the backward direction Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Due to the presence of which of the following substances are cork cells impervious to water?
Options:
  1. cellulose
  2. lignin
  3. suberin
  4. cutin

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   What are Oncogenes?
Options:
  1. They are genes present in prokaryotic cells.
  2. They are tumor inducing genes.
  3. They are ancestral genes.
  4. They are genes inhibiting cell divisions.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which among the following is the definition of a plasmid?
Options:
  1. It is a component of the cell wall.
  2. It is a part of the plasma membrane.
  3. It is a vesicle full of digestive enzymes.
  4. It is an extra-chromosomal genetic element.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Among the following, which one is a physical basis of life?
Options:
  1. Mitochondria
  2. Ribosome
  3. Protoplasm
  4. Nucleus

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   By which of the following is the transfer of genetic information from one generation to the other accomplished?
Options:
  1. DNA
  2. messenger RNA
  3. transfer RNA
  4. both (b) & (c)

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Among the following, which one is/ones are found in plant cells but not found in animal cells?
Options:
  1. Cell wall and lysosome
  2. Mitochondria and Golgi apparatus
  3. Chromosome
  4. Plastid and cell wall

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





That is why enemies can be great motivators. They serve as fuel for your fire.
-Simon Zingerman We All Need Heroes: Stories of the Brave and Foolish