1:   The music vocalist of India which was considered to be a master of the Thumri tradition was
Options:
  1. Tanvir Ahmed Khan
  2. Basavaraj Rajguru
  3. Ustad Bade Gulam Ali Khan
  4. Ustad Bade Inayat Hussain Khan

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Mysore Vasudevachar was a Carnatic music composer. In which languages did he composed over 200 compositions?
Options:
  1. Telugu & Devanagari
  2. Kannada & Marathi
  3. Tamil & Telugu
  4. Telugu & Sanskrit

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Sarala Das was a 15th-century poet and scholar of Odia literature. His real name was
Options:
  1. Balakrishna Iyer
  2. Sadashiva Swamy
  3. Sidhesvar Parinda
  4. Sambaran

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Roja, Anjali and Bombay were Tamil films which were later dubbed in Hindi. Who was the director of these three films?
Options:
  1. Kamal Haasan
  2. Maniratnam
  3. Prakash Raj
  4. R. Madhavan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   "Achut Kanya" was the first movie for which famous Indian actor?
Options:
  1. Ashok Kumar
  2. Dalip Kumar
  3. Raj Kumar
  4. Pran

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Christine Tanyan of France was the first woman to reach North Pole on foot. How long she took to do so?
Options:
  1. 2 months
  2. 3 months
  3. 4 months
  4. 5 months

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Indian film maker to show for the first time short films under Edison's Kinetoscope was
Options:
  1. Harischandra Bhat-Vadekar
  2. Kasinadhuni Viswanath
  3. Nandamuri Taraka Ramarao
  4. Suresh Joachim

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The foundation of modern day Neurology was laid by
Options:
  1. Morris Bender
  2. Antonio Damasio
  3. Victor Horsley
  4. Albrecht von Haller

Answer: Option 4

Explanation:

Albrecht von Haller was a Swiss biologist and he laid the foundation of modern day neurology. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The foundation of modern day Neurology was laid by
Options:
  1. Henri Gastaut
  2. Antonio Damasio
  3. Morris Bender
  4. Albrecht von Haller

Answer: Option 4

Explanation:

Albrecht von Haller was a Swiss biologist and he laid the foundation of modern day neurology. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   An international fixed temperature scale was proposed to the Swedish Academy of Sciences by
Options:
  1. Alfred Nobel
  2. Anders Celsius
  3. Svante Arrehenius
  4. Carl O. Nordling

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

More General Knowledge Questions on :




Download StudyAlways app from google play





People die all the time. Life is a lot more fragile than we think. So you should treat others in a way that leaves no regrets. Fairly, and if possible, sincerely. It's too easy not to make the effort, then weep and wring your hands after the person dies.
-Haruki Murakami Dance Dance Dance