1:   Boat races are a special feature of which of the following festivals?
Options:
  1. Onam
  2. Rongali Bihu
  3. Navratri
  4. Pongal

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   'Kalachakra' is a term associated with which of the following religions?
Options:
  1. Hinduism
  2. Buddhism
  3. Jainism
  4. Islam

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The National Anthem of the United States of America is which one of the following?
Options:
  1. God Save the Queen
  2. The Star-Spangled Banner
  3. My Country, 'Tis of Thee
  4. Say Can You Sing

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following terms is used for the act of mandatory payment of alms or tax to the needy as per the five pillars of Islam?
Options:
  1. Shahada
  2. Salat
  3. Zakat
  4. Sawm

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Derasar is a word used in Gujarat and Rajasthan for the temples of
Options:
  1. Jains
  2. Parsis
  3. Sikhs
  4. Marathas

Answer: Option 1

Explanation:

A Jain temple is the place of worship for Jains, the followers of Jainism, Derasar is a word used for a Jain temple in Gujarat and Rajasthan. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Hanukkah is a Festival of Light celebrated by
Options:
  1. Buddhists
  2. Jains
  3. Parsis
  4. Jews

Answer: Option 4

Explanation:

Hanukkah is the Jewish Festival of Lights and it remembers the rededication of the second Jewish Temple in Jerusalem. This happened in the 160s BCE/BC (before Jesus was born). (Hanukkah is the Jewish word for 'dedication'.) Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Sarangi is a famous musical instrument of India. It is made up of
Options:
  1. Pig Skin
  2. Goat Skin
  3. Horse Skin
  4. Deer Skin

Answer: Option 2

Explanation:

The lower resonance chamber or pet is covered with parchment made out of goat skin on which a strip of thick leather is placed around the waist . Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which of the following French phrases is used to describe a sudden attempt by a small group of people to overthrow an existing government illegally, usually through violence?
Options:
  1. Coup d'état
  2. Coup de foudre
  3. Plus ca change
  4. Joie de vivre

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Koeah paintings and Kishangarh Paintings are the two popular schools of painting of
Options:
  1. Saura Paintings
  2. Bengali Paintings
  3. Company Style Paintings
  4. Rajput Paintings

Answer: Option 4

Explanation:

Rajput painting are also called Rajasthani Painting, in India. Evolved and flourished in the royal courts of Rajputana in India. Koeah paintings and Kishangarh Paintings are the two popular schools of painting of Rajputs. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The dance form of Kerala having a nearly week long performance with the Vidushaka as its central character is
Options:
  1. Bharat Natyam
  2. Kathakali
  3. Mohiniyattam
  4. Koodiyattam

Answer: Option 4

Explanation:

Koodiyattam is a form of Sanskrit theatre traditionally performed in the state of Kerala, India. Performed in the Sanskrit, Dravidian language in Hindu temples. The name Koodiyattam, meaning playing or performing together, is thought to refer to the presence or more actors on stage who act in consonance with the beats of the mizhavu drummers. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





If you fuel your journey on the opinions of others, you are going to run out of gas.
-Steve Maraboli Unapologetically You: Reflections on Life and the Human Experience