1:   The number of radial nodes for 3p orbital is
Options:
  1. 4
  2. 3
  3. 1
  4. 5

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which of the following is responsible to rule out the existence of definite paths or trajectories of electrons
Options:
  1. Pauli's exclusion principle
  2. Heisenberg's uncertainty principle
  3. Hund's rule
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Two atoms are said to be isotopes if have same -------- and different -------
Options:
  1. atomic number , atomic mass
  2. atomic mass, atomic number
  3. both the above
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Two atoms are said to be isobars if have same -------- and different -------
Options:
  1. atomic number , atomic mass
  2. atomic mass, atomic number
  3. both the above
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Total number of orbitals associated with third shell will be
Options:
  1. 2
  2. 5
  3. 7
  4. 9

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following properties of atom could be explained correctly by Thomson model of atom
Options:
  1. overall neutrality of atom
  2. spectra of hydrogen atom
  3. stability of atom
  4. all the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Orbital angular momentum depends on
Options:
  1. l
  2. n and l
  3. n and m
  4. m and s

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Chlorine exists in tow isotonic forms, Cl -37 and Cl-35 but its atomic mass is 35.5. This indicates the ratio of Cl-37 and Cl-35 is approximately
Options:
  1. 1:2
  2. 1:3
  3. 1:1
  4. 1:5

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following statements about the electron is incorrect
Options:
  1. it is a negative charged particle
  2. the mass of electron is equal to the mass of neutron
  3. it is a basic constituent of all atoms
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following conclusions could not be derived from Rutherford's alpha particle scattering experiment
Options:
  1. most of the space i the atom is empty
  2. electrons move in a circular path of fixed energy called orbit
  3. electrons and the nucleus are held together by electrostatic forces of attraction
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





In the end, the end of a life only matters to friends, family, and other folks you used to know. For everyone else, it's just another end.
-Gabrielle Zevin