1:   Which of the following is not an electophile
Options:
  1. AlBr3
  2. BF3
  3. NH3
  4. all the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which has the highest nucleophilicity
Options:
  1. F negative ion
  2. CH3 negative ion
  3. NH2 negative ion
  4. 1 and 2 both

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which behaves both as nucleophile and electrophile
Options:
  1. CH3NH2
  2. CH3OH
  3. CH3CN
  4. all the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Which of the following is an electrophile
Options:
  1. H2O
  2. OH negative ion
  3. NO2 positive ion
  4. all the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The general formula CnH2nO2 could be open chain
Options:
  1. dialdehydes
  2. diketones
  3. carboxylic acid
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The shape of carbanion CH3 negative is
Options:
  1. linear
  2. pyramidal
  3. planar
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   (CH3)-CH-O-CH2-CH2-CH3 is
Options:
  1. isopropyl propyl ether
  2. dipropyl ether
  3. isopropyl ether
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which of the following groups has the highest +I effect
Options:
  1. CH3-
  2. (CH3)3C-
  3. CH3CH2-
  4. all the above have same effect

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The bond angle in CCl4 is about ----degree
Options:
  1. 90
  2. 109
  3. 72
  4. 180

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following exerts maximum -I effect
Options:
  1. C6H5-
  2. -OCH3
  3. -Cl
  4. -NO2

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

More Chemistry Questions on :




Download StudyAlways app from google play





People are always worried about what's happening next. They often find it difficult to stand still, to occupy the now without worrying about the future. People are generally not satisfied with what they have they are very concerned with what they are going to have.
-Garth Stein The Art of Racing in the Rain