1:   "Postitronium" is the name given to an atom like combination formed between
Options:
  1. a positron and a proton
  2. a positron and a neutron
  3. a positron and alpha particle
  4. a positron and an electron

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   If the quantity of a radioactive element is doubled, then its rate of disintegration per unit time will be
Options:
  1. unchanged
  2. half
  3. doubled
  4. tripled

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   When an radioactive element emits an alpha particle, the daughter element is placed in the periodic table
Options:
  1. two positions to the right of the parent element
  2. one position the the right of the parent element
  3. two position to the left of the parent element
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Hydrogen bomb is based on the nuclear fusion of
Options:
  1. protium
  2. helium
  3. tritium
  4. deuterium

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Atomic weight of carbon, nitrogen and oxygen are 12,14 and 16 respectively. An atom of atomic weight 14 and nuclear charge +6 is an isotope of
Options:
  1. oxygen
  2. nitrogen
  3. carbon
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   To determine the masses of the isotopes of an element which of the following techniques is useful
Options:
  1. the spectroscopic examination of the light emitted by vaporized elements subjected to electric discharge
  2. the photographing of the diffraction patterns which arise when X-rays are passed through crystals
  3. the bombardment of metal foil with alpha particles
  4. the acceleration of charged atoms by an electric field and their subsequent deflection by a variable magnetic field

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Alpha particles are -------times heavier than neutrons
Options:
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Neutrons are more effective as bombarding particles than protons, because neutrons
Options:
  1. exert a stronger nuclear force
  2. are unaffected by electric and magnetic fields
  3. have more kinetic energy
  4. are attracted by protons

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Radioactivity is due to
Options:
  1. stable electronic configuration
  2. unstable electronic configuration
  3. stable nucleus
  4. unstable nucleus

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Neutrino has
Options:
  1. charge +1, mass 1
  2. charge 0, mass 0
  3. charge -1, mass 1
  4. charge o, mass 1

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Behind the veil of each night, there is a smilling dawn.
-Kahlil Gibran