1:   Isotopes were discovered by
Options:
  1. Aston
  2. Soddy
  3. Thomson
  4. Millikan

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The isobars are atoms with the same number of
Options:
  1. protons
  2. neutrons
  3. protons and neutrons
  4. nucleons

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Addition of two neutrons in an atom A would
Options:
  1. change the chemical nature of A
  2. produce an isobar of A
  3. produce an isotope of A
  4. produce another element

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   During a negative beta decay
Options:
  1. an atomic electron is ejected
  2. an electron which is already present within the nucleus is ejected
  3. a neutron in the nucleus decays emitting an electron
  4. a part of the binding energy of the nucleus is converted into an electron

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   The radiations from a naturally occurring radioactive substance as seen after deflection by a magnetic field in one direction, are
Options:
  1. definitely alpha rays
  2. definitely beta rays
  3. both alpha and beta rays
  4. either alpha or beta rays

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   An isotope of oxygen has mass number 18. Other isotopes of oxygen will have the same
Options:
  1. mass number
  2. atomic weight
  3. number of neutrons
  4. number of protons

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   On comparing chemical reactivity of C12 and C14, it is revealed that
Options:
  1. C12 is more reactive
  2. C14 is more reactive
  3. both are inactive
  4. both are equally active

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   1.0 gm radioactive sodium on decay becomes 0.25 gm in 16 hours. How much time 48 gm of same radioactive sodium will need to become 3.0 gm
Options:
  1. 48 hours
  2. 20 hours
  3. 32 hours
  4. 16 hours

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   An element has two main isotopes of mass numbers 85 and 87. In mature they occur in the ratio of 75% and 25% respectively. The atomic weight of the element will be approximately
Options:
  1. 86.0
  2. 86.5
  3. 85.5
  4. 85.75

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Isotopes of an element have
Options:
  1. similar chemical properties but different physical properties
  2. similar chemical and physical properties
  3. similar physical properties but different chemical properties
  4. different chemical and physical properties

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Drink your tea slowly and reverently, as if it is the axis on which the world earth revolves - slowly, evenly, without rushing toward the future.
-Thích Nh?t H?nh