1:   The rays which are deflected in a magnetic field
Options:
  1. only alpha rays
  2. only gamma rays
  3. alpha and beta rays
  4. beta and gamma rays

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The half life period of a radioactive material is 15 minutes. What % of radioactivity of that material will remain after 45 minutes
Options:
  1. 10%
  2. 12.5%
  3. 15%
  4. 17.5%

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Atomic number after a beta emission form a nucleus having atomic number 40, will be
Options:
  1. 36
  2. 39
  3. 40
  4. 41

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   An isotope of parent is produced, when its nucleus loses
Options:
  1. one alpha particle
  2. one beta particle
  3. one alpha and two beta particles
  4. one beta and two alpha particles

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following is radioactive element
Options:
  1. sulphur
  2. polonium
  3. tellurium
  4. selenium

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   A substance of which one gram is taken, after half life time what fraction of it is left
Options:
  1. 1/4
  2. 1/8
  3. 1/2
  4. 1/16

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Choose the element which is not radioactive
Options:
  1. Cm
  2. No
  3. Mo
  4. Md

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   In a nuclear reactor, chain reaction is controlled by introducing
Options:
  1. iron rod
  2. cadmium rod
  3. graphite rod
  4. platinum rod

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   A radioactive element has half life of one day. After three days, the amount of t he element left will be
Options:
  1. 1/2 of the original amount
  2. 1/4 of the original amount
  3. 1/8 of the original amount
  4. 1/16 of the original amount

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which of the following statements about radioactivity of an element is incorrect
Options:
  1. it is a nuclear property
  2. it does not involve any rearrangement of electrons
  3. its rate is affected by change in temperature and /or pressure
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





I'm as cruel as life. As cruel as love.
-L.J. Smith The Forbidden Game: Collector's Edition