1:   If an isotope of hydrogen has tow neutrons in its atom, its atomic number and atomic mass number will respectively be
Options:
  1. 2 and 1
  2. 3 and 1
  3. 1 and 1
  4. 1 and 3

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   An element A emits an alpha particle and forms B. A and B are
Options:
  1. isotopes
  2. isobars
  3. isotones
  4. nuclides

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   When a radioactive element emits an electron the daughter element formed will have
Options:
  1. mass number one unit less
  2. atomic number one unit less
  3. mass number one unit more
  4. atomic number one unit more

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   In a chain reaction, uranium atom gets fissioned forming two different materials. The total weight of these put together is
Options:
  1. more than the weight of parent uranium atom
  2. less than the weight of parent uranium atom
  3. more or less depends upon experimental conditions
  4. neither more nor less

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following properties are different for neutral atoms of isotopes of the same element
Options:
  1. mass
  2. atomic number
  3. general chemical reactions
  4. number of electrons

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which leaves no track on Wilson cloud chamber
Options:
  1. electrons
  2. protons
  3. alpha particles
  4. neutrons

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A magnet will cause the greatest deflection of
Options:
  1. gamma rays
  2. beta rays
  3. alpha rays
  4. neutrons

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The measure of binding energy of a nucleus is the
Options:
  1. mass defect
  2. energy of protons
  3. energy of neutrons
  4. total energy of nucleons

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Emission of an alpha particle leads to a
Options:
  1. decrease of 2 units in the charge of the atom
  2. increase of 2 units in the charge of the atom
  3. decrease of 2 units in the mass of the atom
  4. increase of 4 units in the mass of the atom

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   The huge amount of energy which is released during atomic fission is due to
Options:
  1. loss of mass
  2. loss of electrons
  3. loss of protons
  4. loss of alpha particles

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





We have all grown wiser.
-Ana Monnar