1:   The potential used for Beta transformation is
Options:
  1. Square well potential
  2. Rectangular potential
  3. Varying potential
  4. Sawtooth potential

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   According to the Fermi theory of Beta decay, important thing is to
Options:
  1. Find q-value of Beta transformation
  2. Calculate the probability of Beta transformation
  3. Find parity of Beta transformation
  4. None of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The process responsible for absorption of Gamma rays is
Options:
  1. Photonetic Absorption
  2. Compton scattering by the electron in an atom
  3. Production of electron
  4. All of these

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   K-meson and h-meson are allocated
Options:
  1. Negative Parity
  2. Positive Parity
  3. Both type of parity
  4. None of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Strongly acting bosons are
Options:
  1. Leptons
  2. Mesons
  3. Bosons
  4. Photons

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which one is not a fundamental interaction?
Options:
  1. Gravitational
  2. Electromagnetic
  3. Strong
  4. Frictional

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A spin-1 particle can exist in
Options:
  1. One State
  2. Two States
  3. Three States
  4. Four States

Answer: Option 3

Explanation:

A spin-s particle can exist in 2s+1 states. Therefore 1-spin particle means 2*1+1= 3 states. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   The ESR spectrum of p-benzosemiquinone radical anion consisits of
Options:
  1. 1:3:3:1 quintet
  2. 1:2:3:2:1 quintet
  3. 1:4:6:4:1 quintet
  4. equally intense quintet

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   If the amount of radioactive substance is increased three times, the number of atoms disintegrated per unit time would
Options:
  1. be double
  2. be triple
  3. remain one third
  4. not change

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   A radioactive element has a half life of 20 minutes. How much time should elapse before the element is reduced to 1/8th of the original mass
Options:
  1. 40 minutes
  2. 60 minutes
  3. 80 minutes
  4. 160 minutes

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





One lie will keep out forty truths
-Idries Shah The Dermis Probe