1:   Nuclear fusion of protons is possible due to
Options:
  1. C-C cycle
  2. N-N cycle
  3. C-N cycle
  4. None of these.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Beta decay is the
Options:
  1. Transformation of neutron to electron.
  2. Transformation of neutron to a proton or vice versa.
  3. Transformation of neutron to proton.
  4. Transformation of proton to electron.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   If the binding energy is large
Options:
  1. The nucleus is stable.
  2. The nucleus is unstable.
  3. The nucleus ruptures.
  4. Can not say.

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   With reference to nuclear forces which is false?
Options:
  1. Nuclear forces are short range.
  2. Nuclear forces are charge independent.
  3. Nuclear forces are velocity dependent.
  4. Nuclear forces are spin dependent.

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Atoms with the nuclear spin 1/2 can not have
Options:
  1. Magnetic interactions
  2. Fine Structure
  3. Dipole interactions between atoms
  4. Electric quadruple moment

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Nuclei which are Beta emitters lie
Options:
  1. On the line of Beta stability.
  2. Above the line of Beta stability.
  3. Below the line of Beta stability.
  4. Below the N=Z line.

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The evidence for the non conservation of the parity in Beta decay has been obtained from the observation that the Beta intensity
Options:
  1. Antiparallel to the nuclear spin directions is same as that along the nuclear spin directions.
  2. Antiparallel to the nuclear spin directions is not the same as that along the nuclear spin directions.
  3. Shows a continuous distribution as a function of momentum.
  4. Is independent of the nuclear spin direction.

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   What is the input in carbon nitrogen cycle?
Options:
  1. Four protons
  2. Four protons and two electrons
  3. Two protons and two electrons
  4. Two carbon nuclei, four nitrogen nuclei and an oxygen nucleus

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Zero Baryon number is possessed by
Options:
  1. Delta Negative
  2. Proton
  3. Neutron
  4. Pion

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Beyond mass number 0f 200, the packing fraction is
Options:
  1. Negative
  2. Zero
  3. Positive
  4. Depends upon the conditions

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Don't give up the fight,Stand up for your rights.
-Bob Marley