1:   Which of the compounds with molecular formula C5H10 yields acetone on Ozonolysis
Options:
  1. 2-Methyl-1-butene
  2. 2-Methyl-2-butene
  3. 3-Methyl-1-Butene
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Reaction of trans-2-phenyl-1-bromocyclo-pentane on reaction with alcoholic KOH produces
Options:
  1. 4-phenylcyclopentane
  2. 2-phenylcyclopentane
  3. 1-phenylcyclopentane
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Propyne polymerizes to
Options:
  1. benzene
  2. mesitylene
  3. ethylbenzene
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Substance formed on heating a mixture of sodium acetate and soda-lime
Options:
  1. sodium benzoate
  2. benzene
  3. methane
  4. calcium benzoate

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Phenylmagnesium bromide reacts with methanol to give
Options:
  1. a mixture of anisole and Mg(OH)Br
  2. a mixture of benzene and Mg(OMe)Br
  3. both the above
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Reaction of ammoniacal silver nitrate with actylene shows its
Options:
  1. reducing character
  2. alkaline character
  3. acidic character
  4. none of these

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   A gas decolourises bromine dissolved in CCl4 and gives a white precipitate with silver nitrate solution. the gas is
Options:
  1. C2H2
  2. CH4
  3. C2H4
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Most acidic compound among the following
Options:
  1. C6H6
  2. C2H2
  3. CH3OH
  4. C2H6

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   An alkene when passed through red hot tube forms which compound
Options:
  1. Benzene
  2. Ethylene
  3. methane
  4. none of these

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   C2H5-O-C2H5 and CH3-O-C3H7 compounds have
Options:
  1. cis-trans isomerism
  2. metamerism
  3. optical isomerism
  4. none of these

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Dance. Smile. Giggle. Marvel. TRUST. HOPE. LOVE. WISH. BELIEVE. Most of all, enjoy every moment of the journey, and appreciate where you are at this moment instead of always focusing on how far you have to go.
-Mandy Hale The Single Woman: Life Love and a Dash of Sass