1:   As one moves along a given row in the periodic table, ionization energy
Options:
  1. remain same
  2. increases from left to right
  3. first increases, then decreases
  4. decreases from left to right

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   The attraction that an atom exerts on a pair of electrons that are being shared between that atom and another atom to which it is bonded by a covalent bond is referred to as tis
Options:
  1. electron affinity
  2. electronegativity
  3. ionisation energy
  4. valence

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   With respect to chlorine, hydrogen will be
Options:
  1. electropositive
  2. electronegative
  3. neutral
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   In a period from Li to F, ionization potential
Options:
  1. increases
  2. decreases
  3. remain same
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which element has the greatest tendency to loose electrons
Options:
  1. F
  2. S
  3. Fe
  4. Be

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which element has the highest electronegativity
Options:
  1. F
  2. He
  3. Ne
  4. Na

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Ionization potential is lowest for
Options:
  1. Halogens
  2. inert gases
  3. alkaline earth metals
  4. alkali metals

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which one of the elements has the maximum electron affinity
Options:
  1. F
  2. Cl
  3. Br
  4. I

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Modern periodic table is based on the atomic number of the elements. The experiment which proved the significance of the atomic number was
Options:
  1. Millikan's oil drop experiment
  2. Moseley's work on X-ray spectra
  3. Bragg's work on X-ray diffraction
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   How many ionization energy can carbon have
Options:
  1. 1
  2. 2
  3. 4
  4. 6

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Read the dictionary from A to Izzard today.Get a vocabulary. Brush up on your diction.See whether wisdom is just a lot of language.
-Carl Sandburg Honey and Salt