1:   The enthalpies of the elements in their standard states are assumed to be
Options:
  1. zero at 298 K
  2. unit at 298 K
  3. zero at all temperatures
  4. zero at 273 K

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Which of the following statement is correct about heat of combustion
Options:
  1. it may be exothermic in some cases and endothermic in other cases
  2. it is applicable to gaseous substances only
  3. it is always an exothermic reaction
  4. its value does not change with temperature

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   One of the phenomena which cannot be described as combustion is
Options:
  1. oxidation of coal in air
  2. burning of magnesium in nitrogen
  3. reaction of antimony in chlorine
  4. lighting of an electric lamp

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   If a refrigerator's door is opened, then we get
Options:
  1. room heated
  2. room cooled
  3. more amount of heat is passed out
  4. no effect on room

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   A reaction that takes place with the absorption of energy is
Options:
  1. burning of candle
  2. rusting of iron
  3. electrolysis of water
  4. digestion of food

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   If a chemical reaction is accompanied by the evolution of heat, it is
Options:
  1. catalytic
  2. photochemical
  3. endothermic
  4. exothermic

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   the heat of formation is the change in enthalpy accompanying the formation of a substance from its elements at 298 K and 1 a.t.m. pressure. Since the enthalpies of element are taken to be zero, the heat of formation of compounds
Options:
  1. is always negative
  2. is always positive
  3. may be negative or positive
  4. is zero

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   All reactions with chemical dissociation are
Options:
  1. reversible
  2. reversible and endothermic
  3. exothermic
  4. reversible or irreversible and endothermic or exothermic

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   The compound with negative heat of formation are known as
Options:
  1. endothermic compound
  2. exothermic compound
  3. heat of formation compound
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   In third row of periodic table from Na to Cl
Options:
  1. electronegativity increases
  2. electronegativity decreases
  3. ionization energy decreases
  4. none of the above

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





The SkeletonChattering finch and water-flyAre not merrier than I Here among the flowers I lieLaughing everlastingly.No: I may not tell the best Surely, friends, I might have guessedDeath was but the good King's jest,It was hid so carefully.
-G.K. Chesterton