1:   Which one of the following metals cannot evolve hydrogen from acids or water or from its compounds
Options:
  1. Hg
  2. Al
  3. Pb
  4. Fe

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Reduction potential of four elements P,Q,R,S is -2.90, +0.34, +1.20 and -0.76. Reactivity decreases in the order
Options:
  1. P>Q>R>S
  2. Q>P>R>S
  3. R>Q>S>P
  4. P>S>Q>R

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   Which one of the following metals could not be obtained on electrolysis of aqueous solution of its salts
Options:
  1. Ag
  2. Mg
  3. Cu
  4. Cr

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Unit of Faraday is
Options:
  1. Ampere
  2. Coulomb
  3. Coulomb/mole
  4. Coulomb/sec

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Conductivity of a strong electrolyte
Options:
  1. increases on dilution
  2. does not change considerably on dilution
  3. decreases on dilution
  4. depends on density

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   On the electrolysis of aqueous solution of sodium sulphate, on cathode we get
Options:
  1. sodium
  2. hydrogen
  3. sulphate
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   When a solution of wire of copper is dipped in silver nitrate solution, the colour of the solution turns blue due to
Options:
  1. formation of soluble complex
  2. oxidation of copper
  3. oxidation of silver
  4. reduction of copper

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which substance eliminates bromine from KBr solution
Options:
  1. iodine
  2. chlorine
  3. hydrogen iodide
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   In which of the following entropy decreases
Options:
  1. crystallization of sucrose from solution
  2. rusting of iron
  3. melting of ice
  4. vaporization of camphor

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Which reaction below has the greater chance of occurring spontaneously
Options:
  1. one in which entropy change is positive
  2. one in which entropy change is negative
  3. one in which free energy change is positive
  4. one in which equilibrium has been established

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Stuff your brain with knowledge.
-Karl Lagerfeld