1:   Prevention of corrosion of iron by zinc coating is called
Options:
  1. galvanization
  2. cathodic protection
  3. electrolysis
  4. photo - electrolysis

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Hydrogen -oxygen fuel cells are used in spacecraft to supply
Options:
  1. power for heat and light
  2. power for pressure
  3. oxygen
  4. water

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   When one of ampere current flows for 1 sec through a conductor, this quantity of electricity is known as
Options:
  1. Faraday
  2. Coulomb
  3. E.M.F.
  4. Ohm

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   In Cu-Zn cell
Options:
  1. reduction occurs at the copper cathode
  2. oxidation occurs at the copper cathode
  3. reduction occurs at the anode
  4. chemical energy is converted to light energy

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   Which of the following metal can deposit copper from copper sulphate solution
Options:
  1. mercury
  2. iron
  3. gold
  4. platinum

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   2.5 Faradyas of electricity is passed through a solution of copper sulphate. The number of gram equivalents of copper deposited on the cathode would be
Options:
  1. 1
  2. 2
  3. 2.5
  4. 1.25

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   The electrolysis of a certain liquid resulted in the formation of hydrogen at the cathode and chlorine at the anode. The liquid is
Options:
  1. pure water
  2. sulphuric acid solution
  3. NaCl solution in water
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   If the current is passed into the solution of an electrolyte
Options:
  1. anions move towards anode, cations towards cathode
  2. anions and cations both move towards anode
  3. anions move towards cathode, cations towards anode
  4. no movement of ions takes place

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Faraday's laws of electrolysis will fail when
Options:
  1. temperature is increased
  2. inert electrodes are used
  3. a mixture of electrolytes is used
  4. none of the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   An apparatus used for the measurement of quantity of electricity is known as a
Options:
  1. calorimeter
  2. cathetometer
  3. coulometer
  4. colorimeter

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Whoever you are, or whatever it is that you do, when you really want something, it's because that desire originated in the soul of the universe. It's your mission on earth.
-Paulo Coelho The Alchemist