1:   Chloroform on boiling with conc.aqueous or alcoholic KOH,the product is -----------
Options:
  1. potassium acetate
  2. potassium formate
  3. chloretone
  4. chloral

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   1,3 dichloro propane reacts with zinc or NaI gives ---------- as major product
Options:
  1. cyclopropane
  2. propane
  3. propene
  4. propyne

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The low solubility of BaSO4 in water can be attributed to
Options:
  1. high lattice energy
  2. dissociation energy
  3. low lattice energy
  4. ionic bond

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   How many chloride ions are there around sodium ion in sodium chloride crystal
Options:
  1. 3
  2. 8
  3. 4
  4. 6

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   What is the chemical content of Laughing gas ?
Options:
  1. Nitrous oxide
  2. CO2
  3. SO2
  4. H2S

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   Which of the following ligands forms a chelate?
Options:
  1. acetate
  2. oxalate
  3. ammonia
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following factors tends to increase the stability of metal ion complexes
Options:
  1. higher ionic radius of the metal ion
  2. higher charge/size ratio of the metal ion
  3. lower ionisation potential of the metal ion
  4. none of the above

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   Which of the following acts as a bidentate ligand in complex formation
Options:
  1. acetate
  2. oxalate
  3. thiocyanate
  4. EDTA

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   An organometallic compound amongst the following is
Options:
  1. ferrocene
  2. CaC2
  3. Sodium cyanide
  4. all the above

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   Generally, a group of atoms can function as a ligand if
Options:
  1. They are positively charged ions
  2. they are free radicals
  3. they are either neutral molecules or negatively charged ions
  4. none of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

More Chemistry Questions on :




Download StudyAlways app from google play





For though, I walk through the valley of shadows of Death, I will never fear. For You are in Me and I know You will never let me Go.
-Jestoni Revealed