1:   Which among the following halogens has the highest bond energy?
Options:
  1. Flourine
  2. Iodine
  3. Chlorine
  4. all of the above

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

2:   Structure of ammonia is :
Options:
  1. pyramidal
  2. tetrahedral
  3. trigonal
  4. trigonal bipyramidal

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

3:   The shape of sulphate ion is :
Options:
  1. hexagonal
  2. square planar
  3. trigonal bipyramidal
  4. tetrahedral

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

4:   Coordinate linkage is formed
Options:
  1. by transfer of one electron from one atom to another
  2. by the loss of one electron each from both the atoms
  3. by sharing of one electron from each atom
  4. when contribution of one electron pair is made by one atom and both the atoms share equally

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

5:   In a triple bond there is sharing of:
Options:
  1. 3 electrons
  2. 4 electrons
  3. several electrons
  4. 6 electrons

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

6:   The boiling point of HF is higher than that of HCl. This is due to the presence of a /an
Options:
  1. ionic bond in HF
  2. covalent bond in HF
  3. hydrogen bonding in HF molecule
  4. vander Walls force in HF molecules

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

7:   Which of the following is the weakest
Options:
  1. ionic bond
  2. covalent bond
  3. hydrogen bond
  4. van der waals force

Answer: Option 4

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

8:   A sigma bond is not formed by the over lapping of
Options:
  1. p-p orbitals
  2. p-p orbitals in sideways manner
  3. s-s, s-p or p-p orbitals in end to end manner
  4. p-p orbitals along their axis

Answer: Option 2

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

9:   Which of the following has continuous covalent structure
Options:
  1. diamond
  2. iodine
  3. rhombic sulphur
  4. white phosphorus

Answer: Option 1

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough

10:   When only very weak van der Waals attraction exist between molecules, it is a reasonable guess that at ordinary temperature and pressure, the substance will be a/an
Options:
  1. crystalline solid
  2. liquid
  3. gas
  4. amorphous solid

Answer: Option 3

Explanation:

Sorry, No description available. Discuss this in Forums

How do you rate this queston?  Very Easy  Easy  Average  Above Average  Tough




Download StudyAlways app from google play





Wisdom is intelligence in context.
-Raheel Farooq